Foto: AFP/Scanpix

Norvēģijas premjerministrs Jons Stoltenbergs ir atvainojies par varas iestāžu nespēju novērts pagājušajā gadā notikušo labējā ekstrēmista Andersa Bēringa Breivika sarīkoto uzbrukumu, kurā bojā gāja 77 cilvēki. Premjers solīja ieviest jaunus pretterorisma pasākumus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Premjers to paziņojis parlamentā, apspriežot oficiālo ziņojumu, kurā secināts, ka policijai bija iespējas Breiviku apturēt daudz ātrāk. Premjers atzina trūkumus amatpersonu rīcībā, reaģējot uz uzbrukumiem. "Par to es atvainojos," BBC citē Stoltenberga teikto. 

Stoltenbergs paziņoja par jauniem pasākumiem drošības garantēšanai, to skaitā nodrošināt policiju ar militārajiem helikopteriem, palielināt policijas finansējumu un uzlabot ārkārtas situāciju apmācību līmeni.

"Mēs nevaram izlabot pagātnē pieļautās kļūdas, bet mēs varam mācīties no pagātnes. Un, lai to darītu, mums ir jārada daudz drošāka nākotne," Stoltenbergs paziņoja parlamentāriešiem.

Jau vēstīts, ka Norvēģijas policija varēja novērst pērn terorista Andersa Bēringa –Breivīka sarīkoto spridzināšanu Oslo centrā un apšaudi Utejas salā, secināts oficiālajā, neatkarīgu ekspertu ziņojumā.

Breiviks pērn 22.jūlijā sarīkoja divus teroraktus. Ekstrēmists atzīst, ka sarīkoja sprādzienu valdības kvartālā galvaspilsētā Oslo, kurā gāja bojā astoņi un ievainoti vairāki cilvēki, bet vēlāk, pārģērbies par policistu, sarīkoja apšaudi valdošās Darba partijas jaunatnes nometnē Tīrifjordena ezera Utejas salā, kur viņš nogalināja 69 cilvēkus. Tomēr viņš neatzīst, ka ir pastrādājis ko krimināli sodāmu, apgalvojot, ka uzbrukumi bijuši "preventīvs pasākums", lai pasargātu Eiropu no "musulmaņu invāzijas".

24. augustā tiesa piesprieda Breivikam 21 gadu ilgu cietumsodu ar iespēju termiņu pagarināt, kas ir bargākais iespējamais sods Norvēģijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!