Foto: Reuters/Scanpix

Traģiskā Norvēģijas slaktiņa rīkotajam Andersam Bēringam-Breivīkam trešdien oficiāli izvirzītas apsūdzības par teroraktu rīkošanu un apzinātu slepkavību.

Par šīm apsūdzībām ekstrēmistam draud līdz 21 gada cietumsods, taču viņa apcietinājuma termiņu būs iespējams pagarināt tik ilgi, cik vien Bērings-Breivīks tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai.

Taču, ja viņš tiks atzīsts par garīgi nepieskaitāmu, traģiskā slaktiņa rīkotājs nonāks nevis cietumā, bet psihiatriskās ārstniecības iestādē.

Bēringa-Breivīka apsūdzības raksts ir 19 lapaspušu garš, un trešdienas rītā tas tika nolasīts netālu no Oslo esošajā Ilas cietumā, kur pašlaik ekstrēmists ieslodzīts.

Kā pēcāk atklāja policijas pārstāvis, apsūdzību nolasīšanas laikā Bērings-Breivīks bijis "pilnīgi mierīgs".

Jau ziņots, ka Bērings-Breivīks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Pašreiz saskaņā ar tiesas rīkojumu Bēringam-Breivīkam tiek veikta atkārtota psihiatriskā ekspertīze.

Pērn divi tiesas nozīmēti psihiatri secināja, ka Bērings-Breivīks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un tādēļ ir nepieskaitāms. Ekspertu slēdziens Norvēģijā izpelnījās asu kritiku un tika plaši apšaubīts, kas pamudināja tiesu pieņemt lēmumu par atkārtotas ekspertīzes nepieciešamību.

Tomēr, neskatoties uz mediķu atklājumiem, Bēringam-Breivīkam tiesas priekšā būs jāstājas 16.aprīlī, un galu galā tiesnesis būs tas, kurš izlems, vai apsūdzētajam var tikt piespriests cietumsods.

Norvēģijas galvenais prokurors Tūrs Aksels Bušs pagājušajā nedēļā paziņoja - viņš ir nosacīti gatavas pieņemt, ka Bērings-Breivīks nav krimināli atbildīgs par savu rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!