Foto: AFP/Scanpix
Par “Oslo šāvēju” dēvētais norvēģu ekstrēmists Anders Bērings-Breiviks, kurš 2011. gada 22. jūlijā sarīkoja teroraktu Oslo centrā un Uteijas salā, ir vīlies par tam izvirzītajām apsūdzībām, pastāstīja Breivika advokāts. Apsūdzētais noraidoši izturas pret iespēju, ka viņam varētu piespriest piespiedu ārstēšanos, vēsta aģentūra “Itar – Tass”. Breivikam trešdien izvirzītas apsūdzības pat teroraktu rīkošanu un apzinātu slepkavību.

Breiviks sevi uzskatot par garīgi veselu un ar labu atmiņu, tāpēc nevēlas lai viņam piespriež piespiedu ārstēšanos.

“Anders Breiviks ir apbēdināts, ka viņam var piespriest piespiedu psihiatrisko ārstēšanu. Tā kā viņš sevi uzskata par rīcībspējīgu, tad vēlas lai viņam piespriestu cietumsodu,” pastāstīja Breivika advokāts.

Pats advokāts Heirs Lipestads negaidīja, ka Breivikam izvirzīs apsūdzības terorismā.

“Es gaidīju, ka viņam izvirzīs apsūdzības slepkavībā, nevis terorismā,” viņš paziņoja.

Šī ir pirmā reize Norvēģijas tiesu praksē, kad apsūdzībā tiek izmantots pants par terorismu.

“Mums nav precedenta šī panta izmantošanā. Likums par terorismu ir vienīgais, kas saista visas pagājušā gada 22. jūlijā slepkavības,” paziņoja prokurore Inga Beijere Enga. Prokurore īpaši izceļ to, ka Breivika mērķis bijis “iedvest bailes plašos sabiedrības slāņos”.

Jau vēstīts, ka traģiskā Norvēģijas slaktiņa rīkotajam Andersam Bēringam-Breivikam trešdien oficiāli izvirzītas apsūdzības par teroraktu rīkošanu un apzinātu slepkavību.

Par šīm apsūdzībām ekstrēmistam draud līdz 21 gada cietumsods, taču viņa apcietinājuma termiņu būs iespējams pagarināt tik ilgi, cik vien Breiviks tiks uzskatīts par draudu sabiedrībai.

Taču, ja viņš tiks atzīsts par garīgi nepieskaitāmu, traģiskā slaktiņa rīkotājs nonāks nevis cietumā, bet psihiatriskās ārstniecības iestādē.

Breiviks pagājušā gada 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā viņš nogalināja 69 cilvēkus, bet vēl 67 tika ievainoti.

Pašreiz saskaņā ar tiesas rīkojumu Breivikam tiek veikta atkārtota psihiatriskā ekspertīze.

Pērn divi tiesas nozīmēti psihiatri secināja, ka Breiviks cieš no paranoīdas šizofrēnijas un tādēļ ir nepieskaitāms. Ekspertu slēdziens Norvēģijā izpelnījās asu kritiku un tika plaši apšaubīts, kas pamudināja tiesu pieņemt lēmumu par atkārtotas ekspertīzes nepieciešamību.

Tomēr, neskatoties uz mediķu atklājumiem, Breivikam tiesas priekšā būs jāstājas 16.aprīlī, un galu galā tiesnesis būs tas, kurš izlems, vai apsūdzētajam var tikt piespriests cietumsods.

Norvēģijas galvenais prokurors Tūrs Aksels Bušs pagājušajā nedēļā paziņoja - viņš ir nosacīti gatavas pieņemt, ka Breiviks nav krimināli atbildīgs par savu rīcību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!