Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijas tiesa atļāvusi par "Oslo šāvēju" dēvētajam Andresam Bēringam-Breivikam piekļuvi plašsaziņas līdzekļu informācijai, vēsta ārvalstu mediji.

Tiesas lēmums stāsies spēkā no 12. decembra, savukārt no 9. decembra Breivikam jau atļauts lasīt viņam adresētās vēstules - no 22. jūlija viņš saņēmis vairāk nekā 200 vēstules no Norvēģijas un citām valstīm, kuru starpā ir arī visai neparasti vēstījumi - piedāvājumi precēties un ieteikumi pievērsrties reliģijai. Visu Breivikam adresēto korespondenci pirms nodošanas adresātam pārbauda policija un tikai pēc tam vēstules tiek nododas teroristam.

Cietuma, kurā atrodas Breiviks, direktors Knuts Bjarkeids pavēstījis, ka teroristam tagad ir "tādi paši informācijas avoti kā citiem ieslodzītajiem - viņam atļauts lasīt avīzes, viņš drīkst izmantot arī radio un televīziju".

Savukārt Breivika advokāts pavēstījis, ka sakrājis plašsaziņas līdzekļos pulblicētu materiālu izlasi savam klientam, lai Breiviks, kuram kādu laiku piekļuve medijiem bija liegta, varētu orientēties savā lietā. Saskaņā ar advokāta teikto, terorists jau iepazinies ar dažām publikācijām un paziņojis, ka prese "demonizē viņa tēlu".

Kopš traģiskā terorakta uzvārds "Breiviks" Norvēģijas medijos parādījies 15 000 reižu, bet datums "22. jūlijs" - 25,5 tūkstošus reižu.

Jau vēstīts, ka Bērings-Breiviks 22.jūlijā sarīkoja sprādzienu Norvēģijas valdības ēku kvartālā Oslo centrā. Pēc tam viņš devās uz Ūteijas salu, kur uzbruka valdošās Darba partijas jauniešu organizācijas vasaras nometnes dalībniekiem.

Saskaņā ar oficiāli apstiprinātajiem datiem sprādzienā Oslo centrā gāja bojā astoņi cilvēki un vēl 30 guva ievainojumus, bet apšaudē Ūteijas salā nogalināti 69 cilvēki, bet vēl 67 tika ievainoti.

Kā liecina Bēringa-Breivika internetā publicētā dienasgrāmata, uzbrukumus viņš plānojis vismaz no 2009.gada un tos realizējis vienatnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!