Foto: Reuters/Scanpix
Norvēģijā piektdien notika pirmās atvadu ceremonijas no asiņainajā apšaudē Darba partijas jauniešu nometnē bojāgājušajiem, bet policija tikmēr kārtējo reizi precizējusi Oslo un Utejas terora aktos bojā gājušo skaitu – tas sasniedzis 77 cilvēkus, taču vēl nav galīgs.

Ārvalstu masu mediji informē, ka piektdien Oslo notika "asiņainās piektdienas" upuru – valdošās Darba partijas jaunatnes organizācijas biedru - piemiņas dievkalpojums, kurā piedalījās arī valsts premjerministrs Jens Stoltenbergs un daudzi Norvēģijas valdības ministri.

Stoltenbergs piemiņas dievkalpojumā uzsvēra, ka no "Oslo slepkavas" Andersa Bēringa – Breivīka rokas kritušie jaunieši ir "varoņi", bet Norvēģijas atbilde uz šo traģēdiju būs "vēl lielāka demokrātija". "Lodes caururba ne tikai mūsu jauniešus, tās skāra visu mūsu tautu," sacīja premjers, uzsverot, ka uzbrukums mūsu politiskajiem principiem ir uzbrukums mūsu demokrātijai". "Šis ir sēru laiks," sacīja Stoltenbergs, norādot, ka 22.jūlijs uz mūžiem paliks norvēģu atmiņā un kļūs par valsts pagrieziena
punktu.

Premjers uzsvēra, ka galvenais Norvēģijas uzdevums ir arī turpmāk būt tolerantai, demokrātiskai un vienotai. "Mēs apsolam, ka atgriezīsimies Utejas salā nākamgad, lai pieminētu upurus," sacīja premjerministrs.

Tāpat viņš pateicās policistiem, kuri pirmie ieradās salā un aizturēja Bēringu – Breivīku, norādot, ka viņi riskēja ar savu dzīvību.

Piektdien Norvēģijā arī pavadīti pēdējā gaitā pirmie Utejas salas terora aktu upuri – Oslo zemes klēpī tika guldīta 18 gadus vecā Bano Rašida, bet Hamaras pilsētā valsts dienvidrietumos - 19 gadus vecais Izmaels Hadži Ahmeds. Irākas kurdu imigrantes Rašidas bērēs piedalījās arī valsts ārlietu ministrs.

Savukārt policija piektdien kārtējo reizi precizēja terora aktu upuru skaitu – tas sasniedzis 77 cilvēkus. Amatpersonas gan uzsver, ka šis skaitlis nav galīgais, jo traģēdijā bojāgājušo meklējumi vēl turpinās. Visi bojāgājušie ir atpazīti, norādīja policija, kas piektdien publiskoja vēl 36 dubultā terora akta upuru vārdus.

Iepriekš tika ziņots par 76 bojāgājušajiem, 41 vārds bija publiskots.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!