Foto: AFP/Scanpix
Nežēlīgajam slepkavam Utejas salā Norvēģijā netālu no galvaspilsētas Oslo bija iespēja pusotru stundu šaut uz neapbruņotajiem valdošās Darba partijas jaunatnes nometnes dalībniekiem, jo vietējās policijas kuterim nedarbojās motors, bet no Oslo sūtītā specvienība uz notikuma vietu brauca ar izklaides kuģīti, svētdien ziņo ārvalstu masu mediji.

Aģentūra "Reuters" svētdien vakarā vēsta, ka atbilde uz visas Norvēģijas neizpratni izraisījušo jautājumu, kādēļ bruņotajam vīrietim bija iespēja pusstundu nesodīti šaut uz neapbruņotiem cilvēkiem, nogalinot 86 un ievainojot vairāk nekā 60, ir atrasta. Tik ilgs laiks teroristam bija dots sliktā policijas materiāli tehniskā nodrošinājuma dēļ.


Aģentūra ziņo, ka vietājai policijai nebija laivas, lai nokļūtu traģēdijas vietā. "Kad laivā iekrāva kravu un iekāpa cilvēki, tā sāka piepildīties ar ūdeni, tāpēc arī noslāpa motors. Laiva bija ļoti maza un vārīga," stāstījis vietējās policijas pārstāvis Ēriks Berga.

Savukārt Oslo policijas šefs Sveinungs Sponhaims atzina, ka pēc viņa rīkojuma pretterorisma vienība "Delta" devusies uz notikuma vietu ar automašīnu, nevis helikoppteru, jo vienīgais pieejamais helikopters atradies 50 vai 60 kilometru attālumā uz dienvidiem no Norvēģijas galvaspilsētas. Savukārt uz salu specvienības policisti braukuši ar izklaides kuģīšiem, ziņo aģentūra.

Lai no piestātnes nokļūtu līdz Utejas salai, specvienībai vajadzēja 16 minūtes. Jau minūti pēc policijas ierašanās šāvējs, 32 gadus vecais Norvēģijas pilsonis Anderss Berings - Breiviks padevās, neizrādot nekādu pretošanos.

Noskaidrojies arī, ka apšaudē izmantoto ieroci par spridzināšanu Oslo un apšaudi salā aizdomās turētais Berings - Breiviks iegādājies pilnīgi legāli, pamatojot, ka ir kaislīgs mednieks. Savā "manifestā", ko viņš izplatīja internetā neilgi pirms noziegumiem, Berings – Breiviks raksta, ka viņam bijusi vēlme licences pieprasījumā "uzrakstīt patiesību – ka es grasos likvidēt A un B kategorijas kultūras marksistus, lai paskatītos uz viņu reakciju".

Mediji ziņo, ka tieši šo karabīni Berings – Breivīks izmantojis uzbrukumā jauniešu nometnei salā. Tāpat mediji ziņo, ka noziedznieks, kurš savulaik dienējis armijā, jo Norvēģijā pastāv obligātais militārais dienests, šāvis uz cilvēkiem no pusautomātiskās pistoles "Glock". Abiem ieročiem bija oficiālas atļaujas.

Savukārt policija informē, ka aizturēšanas brīdī pie Beringa – Breivika atrastas divas pistoles un liels daudzums munīcijas.

Jau vēstīts, ka Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, bet dažas stundas vēlāk kāds vīrietis policista formā atklāja uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 85 cilvēkus, informēja amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem. Pēc policijas amatpersonu teiktā, sprādziens Oslo un apšaude nometnē, visticamāk, ir savstarpēji saistīti.

Nopratināšanās Breiviks atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Tomēr svētdien policija īpašā operācijā aizturēja vēl sešus cilvēkus aizdomās par līdzdalību terora aktos. Pēc neilga laika viņus tomēr atbrīvoja.

Norvēģijas premjers  Jenss Stoltenbergs notikušo nodevēja par murgu un nacionālo traģēdiju.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!