Foto: AFP/Scanpix
Norvēģijas valdība izveidojusi īpašu neatkarīgu komisiju pagājušās nedēļas Utejas un Oslo traģisko notikumu izmeklēšanai, kuras simboliskais nosaukums būs "22.jūlijs", trešdien ārvalstu masu mediju žurnālistus informēja Norvēģijas premjerministrs Jenss Stoltenbergs.

"Mēs veidojam komisiju, kas vispusīgi izmeklēs 22.jūlija terora aktus," sacīja premjers. Komisija būšot neatkarīga un tai būs savs sekretariāts. "Galveno uzmanību komisija pievērsīs tam, kas tika izdarīts pareizi, un kas – nepareizi, tāpat komisisja detalizēti pētīs notikušā apstākļus," norādīja Stoltenbergs.

Tāpat viņš informēja, ka visu cietušo ģimenes saņems kompensācijas.

Jau vēstīts, ka Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, bet vēlāk vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās Darba partijas jauniešu vasaras nometnē Utejas salā, nogalinot un ievainojot desmitiem cilvēku.

Saskaņā ar jaunākajiem datiem, terora aktos gājuši bojā 76 cilvēki, bet desmitiem ievainoti.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem.

Nopratināšanās Bērings - Breivīks atzina savu vainu abos noziegumos un norādīja, ka darbojies viens, bez līdzzinātājiem.

Tomēr svētdien policija īpašā operācijā aizturēja vēl sešus cilvēkus aizdomās par līdzdalību terora aktos. Pēc neilga laika viņus tomēr atbrīvoja.

Pirmdien Oslo notika pirmās noklausīšanās Bēringa – Breivīka lietā. Tiesa nolēma pagarināt viņa apcietinājuma termiņu līdz astoņām nedēļām. Viņam arī liegtas tikšanās ar tuviniekiem un sarakste. Četras nedēļas apsūdzētajam būs jāpavada pilnūigā izolācijā, nolēma tiesa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!