Foto: AFP/Scanpix
Traģiskās apšaudes Norvēģijas salā Utoejā izdzīvojušie aculiecinieki stāstījuši, ka apšaudes laikā cilvēki panikā slēpušies zem gultām, citi lēkuši ārā pa logiem un metušies ūdenī, apkārt valdīja haoss un panika, ziņo ārvalstu masu mediji.

Viens no aculieciniekiem stāstījis, ka viņš ar draugiem apsprieduši Oslo notikušo sprādzienu un gatavojušies vakariņām, kad no pludmales atskanējuši pirmie kliedzieni un sākusies panika.

"Visi mēģināja saprast, kas notiek. Bet pēc tam atskārta, ka šauj uz cilvēkiem. Cilvēki lēca ārā pa logiem un skreja dažādos virzienos - viņi baidījās par savu dzīvību. Daudzi skreja uz piekrasti un slēpās starp akmeņiem, Vīrietis bija ģērbies policista formā. Tas bija īsts haoss, cilvēki lēca ūdenī, lai nokļūtu līdz sauszemei. Pats redzēju, ka nošauj cilvēkus. Mēģināju pēc iespējas klusāk sēdēt aiz akmens. Es sapratu, ka labāk nekustēties, neizskriet atklātā laukā, jo tad viņš mani pamanītu. Kādā brīdī viņš piegāja man pavisam tuvu, stāvēja 20 vai 30 metru attālumā.  Es baidījos par savu dzīvību, domāju par tuviniekiem un to, ka vienkārši gribu atgriezties mājās. Ieraudzīju dažas laivas, bet nebiju pārliecināts, ka varēju tām uzticēties. Es nezinu, kam vispār tagad varēšu uzticēties. Bet, kad es māju ar rokām, laiva sāka tuvoties, es ielēcu ūdenī un peldēju uz laivu, es raudāju, jo biju laimīgs, es vienkārši biju laimīgs, jo izdzīvoju," televīzijas kanālam "Sky News" stāstīja kāds izdzīvojis jaunietis. 

Savukārt 19 gadus vecā Emīlija Berzāsa žurnālistiem stāstīja, ka redzēju daudz bēgošu cilvēku un metās uz tuvāko ēku un noslēpās zem gultas. "Šāvieni skanēja no visām pusēm. Tas bija briesmīgi. Vienubrīd šaušana notika ļoti tuvu pie ēkas, es domāju, ka viņš šāva tieši pa ēku. Blakusistabā ļoti skaļi kliedza cilvēki. Es uztraucos par saviem draugiem un visiem cilvēkiem uz salas.  Mēs arī tagad esam uztraukušies par to, ka nezinām precīzi - kurš cietis, kurš nē. Es zinu, ka ar dažiem viss ir kārtībā, bet par daudziem citiem ziņu nav," stāstīja jauniete.

Aizdomās ar Oslo sprādziena sarīkošanu un apšaudi Utoejas salā aizturētais 32 gadus vecais Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks šīs nedēļas sākumā savā "Twitter" mikroblogā spriedis par cilvēka spēku un ticību.

 "Viens cilvēks ar ticību ir vienlīdzīgs 100 tūkstošiem, kuriem ir tikai savtīgas intereses," teiks ierakstā pagājušajā svētdienā.

Pēc traģiskajiem notikumiem Oslo un Utejas salā, kur sprādzienā un apšaudē kopumā gājis bojā 91 cilvēks, Norvēģija atjauno robežkontroli Šengenas zonas valstīm, ziņo ārvalstu masu mediji.  


Jau vēstīts, ka Norvēģijā piektdien notika sprādziens galvaspilsētas Oslo valdības ēku rajonā, kurā gājuši bojā septiņi cilvēki, un kāds vīrietis policista formā atklājis uguni valdošās partijas jauniešu vasaras nometnē, nogalinot 80 cilvēkus, informēja amatpersonas un plašsaziņas līdzekļi.

Vīrietis, kurš šāva jauniešu nometnē, ir aizturēts. Tas ir 32 gadus vecs Norvēģijas pilsonis Anderss Bērings-Breivīks, kuram ir sakari ar galēji labējiem grupējumiem. Pēc policijas amatpersonu teiktā, sprādziens Oslo un apšaude nometnē, visticamāk, ir savstarpēji saistīti.

Oslo piektdien notika bumbas sprādziens pie valdības un tabloīda VG redakcijas ēkām, kurā gājuši bojā septiņi un smagi ievainoti deviņi cilvēki.

Norvēģijas premjers Norvēģijas premjers Jenss Stoltenbergs notikušo nodevēja par murgu un nacionālo traģēdiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!