Foto: Sputnik/Scanpix

Krievijas sastāvā esošās Čečenijas Republikas prezidents Ramzans Kadirovs nācis klāja ar radikālu pieeju narkotisko vielu reibumā braucošo autovadītāju problēmas risināšanai – līderis ieteicis viņus vienkārši nošaut, vēsta "Novaja Gazeta".

Šādas norādes no Kadirova mutes izskanējušas pagājušajā nedēļā telekanālā "Groznija" pārraidītā ziņu sižetā no prezidenta tikšanās ar vietējiem drošībniekiem un ierēdņiem.

"Tos, kas traucē mieru Čečenijas Republikā – nošaut, pie velna! Nekam nav nozīmes – ir vai nav tas likumīgi. Ja tas attiecas uz drošības jautājumiem – nošaut! Sapratāt? Asalamaleikum un problēmas nav. Lūk, tas arī ir likums," paziņoja Kadirovs.

Čečenijas prokurors Šarpudi Abduls-Kadirovs vēlāk aģentūrai "Interfax" gan paskaidroja, ka prezidenta teiktais ir izrauts no konteksta, viņš to patiesībā attiecinājis uz tiem narkomāniem, kuri papildina teroristu rindas.

Turklāt Kadirovs nav praktizējošs jurists, tāpēc atsevišķi viņa izteicieni var būt neprecīzi, paskaidroja prokurors.

Sanāksme, kurā Kadirovs narkotisko vielu reibumā braucošos autovadītājus salīdzināja ar pašnāvniekiem-spridzinātājiem, bija veltīta cīņai pret lielo mirstību ceļu satiksmes negadījumos un narkomāniju, kas republikā uzplaukusi pēc alkoholisko dzērienu tirdzniecības aizlieguma, atzīmē "Novaja Gazeta".

Kadirovs sanāksmes dalībniekus iepazīstināja ar bēdīgu statistiku, ka pieaug satiksmes negadījumu skaits, kurus izraisījuši narkotikas salietojušies autovadītāji.

Tas notiek par spīti stingriem mēriem, kas pieņemti cīņai ar apreibušajiem braucējiem. 2015. gada augustā Kadirovs pavēlēja pārkāpējiem atņemt ne vairs tikai tiesības, bet arī automašīnas. Jau pirmajā dienā pēc rīkojuma ieviešanas soda plačos nogādāti aptuveni 1000 transportlīdzekļu.

Tomēr avārijas ar letālām sekām Čečenijā notiek teju katru dienu, atzīmē laikraksts. Tāpat nesamazinās arī narkotiku lietotāju skaits – divu dienu reidos čečenu likumsargi aizturējuši 700 apreibinājušos cilvēkus.

Radikālas metodes cīņai pret narkomāniju ir pa prātam arī Filipīnu prezidentam Rodrigo Dutertem, kurš savu darbību nupat salīdzināja ar Ādolfa Hitlera vēršanos pret ebrejiem, paužot vēlmi tikpat ražīgi iznīcināt miljoniem narkomānu.

Kadirovs, kurš no Maskavas saņem finansējumu un zināms kā stingrs valdnieks, iepriekš ir publiski paziņojis, ka atļauj saviem drošībniekiem šaut pa spēka struktūru darbiniekiem no citām Krievijas daļām, ja tie bez Groznijas piekrišanas veic operācijas Čečenijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!