Foto: AFP/Scanpix/LETA

Par spīti Afganistānas prezidenta paziņojumam, ka valdības spēki ir gatavi pagarināt noslēgto pamieru par 10 dienām, "Taliban" paziņoja, ka turpinās karadarbību, raksta "Al-Jazeera".

Paziņojumā, ar kuru "Taliban" nāca klajā svētdien, vēlreiz tika minēti priekšnoteikumi miera sarunu uzsākšanai. Galvenais no tiem bija, ka ASV un citiem ārvalstu spēkiem vispirms ir jāpamet Afganistāna. "Mūsu kaujinieki turpinās veikt operācijas visā valsts teritorijā pret ārvalstu iebrucējiem un to vietējām marionetēm," paziņoja "Taliban" runasvīrs Zabihula Možahids.

Kopš "Taliban" uzsāka ofensīvu šī gada aprīlī, Afganistānā bojā gājuši simtiem karavīru un policistu, ziņo "Al-Jazeera". 5. jūnijā Afganistānas prezidents Ašrafs Gani paziņoja, ka noslēgts pamiers, kas ilgs līdz 20. jūnijam. Savukārt 9. jūnijā "Taliban" paziņoja, ka grupējums pārstās karadarbību uz trim dienām – laikā, kad tiek atzīmētas Ramadāna beigas.

Pamiera pirmajā dienā civiliedzīvotāji kopā ar "Taliban" pārstāvjiem kopā atzīmēja Ramadāna noslēgšanos. Tomēr mieru iztraucēja divi uzbrukumi. Pirmais uzbrukums notika sestdien, Nangarhāras provincē, kura rezultātā bojā gāja 30 cilvēki. Atbildību par šo uzbrukumu uzņēmās teroristiskais grupējums "Daesh". Otrais uzbrukums notika svētdien, Džalalabadā, kas prasīja 18 cilvēku dzīvības. Neviena grupa nav uzņēmusies atbildību par šo uzbrukumu, vēsta "Al-Jazeera".

"Taliban" runasvīrs Možahids norādīja, ka pašreiz miera sarunas nenotiek. Tikmēr kāds vietējais Džalalabadas iedzīvotājs Zahids Kāns izteicās, ka ir noguris no karadarbības un vēlas, lai Afganistānā valdītu miers: "Asinsizliešana un asaras ir bijušas pietiekamas. Ja ir iespējams panākt mieru, mums tas ir jāuztur", viņš norādīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!