Foto: AP/Scanpix/LETA

Ukrainas karavīri atgriezušies mājās pēc "Challenger 2" tanku apmācībām Lielbritānijā, kurus plānots izmantot Kijivas iespējamajā pretuzbrukumā pret Krieviju, ziņo medijs "The Guardian".

Lielbritānijas amatpersonas pavadīja vairākas nedēļas, apmācot Ukrainas karavīrus vadīt un cīnīties ar "Challenger 2" tankiem, pirmdien informēja Lielbritānijas Aizsardzības ministrija.

Karavīri uz apmācībām devās īsi pēc tam, kad Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks janvārī paziņoja, ka Londona Ukrainai sūtīs 14 "Challenger 2" tankus. Aizsardzības ministrija nav varējusi apstiprināt konkrētu tanku atrašanās vietu.

Plānots, ka Ukrainas karavīri un paši tanki būšot gatavībā līdz gaidāmajam pavasara pretuzbrukumam.

Lielbritānijas aizsardzības sekretārs Bens Voless skaidroja, ka Ukrainas karavīri atgriezīsies savā dzimtenē labāk aprīkoti, bet bīstamība tāpat nemainīsies. Voless, kurš pagājušajā mēnesī arī apciemoja karavīrus treniņos Dorsetā, izteicās: "Tas ir patiešām iedvesmojoši pieredzēt Ukrainas karavīru mērķtiecību, kuri pabeiguši Lielbritānijas "Challenger 2" tanku apmācības. Mēs turpināsim viņiem stāvēt blakus un atbalstīt Ukrainu tik ilgi, cik tas būs nepieciešams."

Kā uzsver Aizsardzības ministrija, karavīri apmācīti komandas vadīšanā, tanku vadīšanā un arī mērķu identificēšanā.

Pulkvežleitnants Džons Stouns, kurš pārraudzīja treniņu procesu, apgalvoja: "Manevru centra komandai tā ir bijusi privilēģija apmācīt mūsu Ukrainas partnerus. Mēs visi esam patīkami pārsteigti ar demonstrēto kompetences līmeni un nešaubāmies, ka mūsu draugi gaidāmajās kaujās tankus izmantos maksimāli efektīvi."

Aizsardzības ministrija "Challenger 2" tankus raksturoja kā Ukrainas bruņoto spēku "spēju līmeņa maiņu". Tanki viņiem sniegtu iespēju cīnīties ar modernākajām ieroču sistēmām pasaulē.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis kopā ar Riši Sunaku karavīrus apciemoja februāra sākumā.

Lielbritānija Ukrainu apgādās ne tikai ar 14 tankiem, bet arī ar 20 "Bulldog" bruņutransportieriem un 30 AS-90 pašgājējhaubicēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!