Pirmdien Saūda Arābijas ostas pilsētā Džidā kaujinieki uzbruka ASV konsulātam. Apšaudes laikā, drošības spēkiem likvidējot iebrukumu, nogalināti trīs uzbrucēji, bet divi sagūstīti.
Iekšlietu ministrijas amatpersona televīzijā nolasītajā paziņojumā pavēstīja, ka drošības spēkiem izdevies pilnībā atgūt kontroli pār konsulāta ēku Džidas pilsētā.

Avoti drošības dienestos teica, ka sadursmēs nogalināti vismaz četri vietējie apsargi, taču oficiāls apstiprinājums par šīm ziņām nav saņemts.

ASV pārstāvis paziņoja, ka starp amerikāņiem cietušo nav.

Tas ir pirmais ievērojamais ar "Al Qaeda" darbību saistītais uzbrukums, kas noticis Saūda Arābijā kopš šī gada maija.

"Kāda šķeltnieciska grupējuma locekļi pie ASV konsulāta vārtiem Džidā detonēja spridzekļus un pēc tam iekļuva kompleksā," pavēstīja Iekšlietu ministrijas amatpersona. Ar termini "šķeltniecisks grupējums" Saūda Arābijas amatpersonas parasti apzīmē Osmas bin Ladena teroristisko organizāciju. "Drošības spēki ķērās pie situācijas risināšanas un viņiem izdevās to pakļaut kontrolei. Trīs no uzbrucējiem tika nogalināti un divi pēc ievainošanas - arestēti."

Aculiecinieki stāsta, ka pēc ielaušanās konsulāta teritorijā uzbrucēji norāvuši un sadedzinājuši ASV karogu.

ASV vēstniecības pārstāve paziņoja, ka neviens no amerikāņu diplomātiem nav nogalināts, ievainots, vai sagrābts par ķīlnieku.

Viņa piebilda, ka ievainoti divi vietējie konsulāta darbinieki.

Drošības spēki notikumu vietā sākotnēji sacīja, ka 18 vietējie darbinieki sagrābti par ķīlniekiem, tomēr kāds Rietumvalstu diplomāts minēja, ka viņi vienkārši var būt iesprostoti ēkā. Avoti drošības spēkos apgalvoja, ka viss konsulāta personāls tagad atrodas drošībā.

Viens no avotiem norādīja, ka stingrie drošības pasākumi nav ļāvuši uzbrucējiem iekļūt konsulāta kompleksā ar automobili. Viņiem izdevās iekļūt pārstāvniecības teritorijā tikai kājām caur rezerves ieeju.

Šis ir pirmais lielākais teroristu uzbrukums Saūda Arābijā kopš "Al Qaeda" kaujinieki Hubaras pilsētā valsts austrumos ielauzās ēku kompleksā, kurā dzīvoja Rietumu naftas kompāniju darbinieki, un nogalināja vismaz 22 ārvalstniekus un septiņus drošības dienestu pārstāvjus.

Kopš tā laika teroristi nogalinājuši vairākus atsevišķus ārvalstniekus. Savukārt varas iestādes pastiprinājušas teroristisko grupējumu locekļu vajāšanu, un tām izdevies nogalināt vairākus teroristu līderus.

Aculiecinieki stāsta, ka pēc uzbrukuma sākuma konsulātā izcēlies ugunsgrēks un sākusies apšaude. Pēc tam kompleksā iegāja Saūda Arābijas Nacionālās gvardes vienības un atklāja uguni.

No konsulāta ēkas pacēlās biezs dūmu mākonis un simtiem karavīri un policisti bija aplenkuši apkārtni.

Pēc uzbrukuma ASV vēstniecība Rijādā, kā arī pārstāvniecības Džidā un Dahranā tika slēgtas.

Kopš pirmā pašnāvnieka spridzinātāja īstenotā uzbrukuma Rijādā, kas notika pirms 18 mēnešiem, kopumā Saūda Arābijā teroristu uzbrukumos nogalināti aptuveni 170 cilvēki - gan ārvalstnieki, gan drošības spēku pārstāvji, gan paši teroristi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!