NATO pirmdien sasauca krīzes sanāksmi pēc tam, kad Francija un Beļģija uzlika veto ASV prasībām aliansei sākt militāru plānošanu NATO dalībvalsts Turcijas aizsardzībai gadījumam, ja sāktos karš pret Irāku, paziņoja NATO amatpersona.
Ziemeļatlantijas padome sanāca pirmdien pulksten 11.30 pēc Latvijas laika. Padome, kuras sastāvā ir 19 dalībvalstu vēstnieki, ir NATO lēmējinstitūcija.

Francija un Beļģija izteica savus iebildumus vienu stundu pirms NATO ģenerālsekretāra Džordža Robertsona noteiktā termiņa - pirmdienai pulksten 11 pēc Latvijas laika.

Vēlāk NATO diplomāts Briselē paziņoja, ka minēto divu valstu veto ir pievienojusies arī Vācija.

ASV pieprasījums NATO sākt loģistikas pasākumu plānošanu Turcijas aizsardzības pastiprināšanai saistībā ar gaidāmo karu Irākā tiktu uzskatīts par pieņemtu, ja neviena no 19 NATO dalībvalstīm šajā termiņā nebūtu izteikusi nekādus iebildumus pret to.

Vašingtona bija lūgusi NATO papildināt Turcijas drošības spēkus ar izlūklidmašīnām AWACS, raķetēm "Patriot" un ķīmisko un bioloģisko ieroču ekspertu vienībām.

Vācija, Francija un Beļģija paudušas viedokli, ka gatavošanos Turcijas aizsargāšanai varētu tikt uzskatīta par NATO atbalstu karam Irākā pirms diplomātisko iespēju izsmelšanas.

Vācijas aizsardzības ministrs Pēters Štruks svētdien Minhenē apstiprināja, ka Vācija un Francija iesniegs ANO Drošības padomei kopīgu plānu kara novēršanai, pastiprinot ANO ieroču inspekcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!