Foto: AFP/Scanpix

Svētdien notiek reģionālās vēlēšanas trijās Vācijas federālajās zemēs, kurās vēlētājiem faktiski pirmo reizi pie balsošanas urnām būs dota iespēja izteikt savu viedokli par kancleres Angelas Merkeles piekopto imigrācijas politiku, un pēdējās aptaujas liecina, ka ievērojamus panākumus gūs eiroskeptiķu partija "Alternatīva Vācijai" (AfD).

Vēlēšanas Saksijā-Anhaltē, Reinzemē-Pfalcā un Bādenē-Virtembergā ir pirmās, kas notiek kopš pagājušā gada rudens, kad Merkele izsludināja savu tā dēvēto atvērto durvju politiku, kuras rezultātā pērn Vācijā ieradušos patvēruma meklētāju skaits pārsniedza miljonu, izsaucot milzu satraukumu vācu sabiedrībā.

Saskaņā ar sabiedriskās raidorganizācijas ZDF "Politbarometer" aptauju, kuras rezultāti publiskoti ceturtdien, Saksijā-Anhaltē AfD varētu iegūt pat 18% balsu, apsteidzot sociāldemokrātus (SPD) un kļūstot par trešo spēcīgāko partiju šajā Austrumvācijas zemē aiz Merkeles vadītajiem kristīgajiem demokrātiem (CDU) un kreiso ekstrēmistu partijas "Die Linke" ("Kreisie").

Arī abās rietumu zemēs, kurās šodien notiek vēlēšanas, eiroskeptiķiem faktiski garantēta iekļūšana landtāgos, pārvarot noteikto piecu procentu barjeru. Reinzemē-Pfalcā un Bādenē-Virtembergā AfD attiecīgi var cerēt uz deviņiem un 11% balsu.

Lai gan 2013.gadā dibinātā AfD vēl nav pārstāvēta Bundestāgā, tā jau spējusi iekļūt reģionālajos parlamentos piecās no 16 Vācijas federālajām zemēm. Nevienā no trim zemēm, kur vēlēšanas notiek šodien, eiroskeptiķi landtāgā līdz šim vēl nebija pārstāvēti.

Tajā pašā laikā "zaļie" Bādenē-Virtembergā, iegūstot 32% balsu, varētu pirmo reizi kļūt par spēcīgāko partiju zemē, kur savulaik tika dibināta CDU, kas tur atradās pie varas bez pārtraukuma 58 gadus, līdz 2011. gadā kristīgos demokrātus pie zemes vadības stūres nomainīja "zaļo" un SPD koalīcija.

Šobrīd par CDU Bādenē-Virtembergā grasās balsot vairs tikai 29% aptaujāto, lai gan vēl septembrī konservatīvos atbalstīja 40% respondentu.

Tikmēr Reinzemē-Pfalcā CDU un šobrīd pie varas esošo sociāldemokrātu izredzes ir līdzīgas un abas partijas attiecīgi atbalsta 35 un 36% vēlētāju.

Savas spēcīgākās partijas pozīcijas CDU, neskatoties uz popularitātes kritumu, domājams, spēs saglabāt vienīgi Saksijā-Anhaltē, kur par kristīgajiem demokrātiem gatavojas balsot 32% vēlētāju. Taču dramatiskais atbalsta kritums SPD, CDU pašreizējiem koalīcijas partneriem, var apdraudēt līdzšinējo koalīcijas valdību un likt meklēt trešo partneri.

Pie balsošanas urnām šodien būs tiesības doties aptuveni 12,6 miljoniem no 62 miljonus lielā balsstiesīgo vāciešu kopskaita, un, atzīstot šo reģionālo vēlēšanu lielo nozīmi visas Vācijas politikai, vācu prese tās jau nodēvējušas par "Lielo svētdienu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!