Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušais Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva, kam pērnvasar tika piespriests 12 gadu cietumsods par korupciju, sestdien pirmo reizi izteicis gatavību padoties varas iestādēm, bet vienlaikus paziņojis, ka apsūdzēts nepatiesi.

72 gadus vecais Lula tika notiesāts par grezna dzīvokļa pieņemšanu no kāda būvniecības uzņēmuma, kurš centās iegūt celtniecības līgumus ar valsts kontrolēto naftas kompāniju "Petrobras". Zemākas instances tiesa janvārī noraidīja viņa apelāciju un palielināja viņam piespriesto cietumsodu no deviņiem līdz 12 gadiem.

Brazīlijas federālais tiesnesis Seržiu Moro ceturtdien izdeva rīkojumu, ka Lulam 24 stundu laikā jāierodas policijā Kuritibas pilsētā, bet eksprezidents šo rīkojumu ignorēja un piektdien piedalījās savu atbalstītāju mītiņā metālapstrādes strādnieku arodbiedrības ēkā Sanbernardu du Kampu pilsētā, kas atrodas simtiem kilometru no Kuritibas. Policijai nebūtu iespējams aizturēt viņu ar spēku, neiesaistoties konfliktā ar pūli.

Sestdien, atkal uzrunājot atbalstītājus, Lula paziņoja, ka tiesnesis Moro viņu apmelojis, atzīstot viņa pieņemto dzīvokli par kukuli. "Esmu vienīgais cilvēks, kas tiesāts par dzīvokli, kas man nepieder," viņš izteicās.

Vienlaikus eksprezidents sacīja, ka pakļausies aresta orderim, un noraidīja pieņēmumus, ka grib meklēt patvērumu no soda ārzemēs.

"Es gribu nostāties viņu priekšā un paskatīties viņiem acīs," viņš sacīja, runājot par saviem apsūdzētājiem. "Jūs redzēsiet - es no tā visa iznākšu tikai lielāks un stiprāks."

Mediji pirms tam gan vēstīja, ka Lulas advokāti vedot sarunas par viņa padošanos policijai. Moro iepriekš paziņoja, ka Lulam jau ir sagatavota atsevišķa kamera ar savu tualeti, un labprātīgas ierašanās gadījumā viņam netiks uzlikti rokudzelži.

Lula lielāko daļu piektdienas pavadīja cerībā, ka valsts augstākā apelāciju tiesa – Augstākais justīcijas tribunāls – uz laiku apturēs viņa aresta orderi. Viņa lūgums tomēr tika noraidīts neilgi pirms minētā termiņa beigām.

Daudziem par pārsteigumu, Lula joprojām bauda lielu popularitāti, un aptaujas liecina, ka viņš oktobrī varētu uzvarēt prezidenta vēlēšanās, ievērojami apsteidzot visus savus iespējamos sāncenšus.

Brazīlijas likumi aizliedz kandidēt uz publiskiem amatiem krimināli tiesātām personām, taču arī šo normu Lula varētu apstrīdēt tiesā, uzsākot vēl vienu ilgstošu prāvu.

Brazīlijas mediji norāda, ka bijušais prezidents, domājams, uzturēs savu kampaņu, cik ilgi vien iespējams, un turpinās to pat pēc nonākšanas cietumā. Pat ja viņam neatgriezeniski tiks liegts pašam startēt, viņš var saglabāt intrigu, savu atbalstu kādam no kandidātiem izsakot pēdējā brīdī pirms 7. oktobrī paredzētās vēlēšanu pirmās kārtas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!