Foto: AFP/Scanpix
Ar lielu ticamību var teikt, ka Krievija izmantojusi falsificētus satelītattēlus, lai pamatotu savu apgalvojumu, ka lidsabiedrības "Malaysia Airlines" pasažieru lidmašīnu pagājušā gada 17.jūlijā Donbasā notriekusi Ukraina, liecina britu pētnieciskās žurnālistikas grupējuma "Bellingcat" ekspertu ziņojums.

Kā norādīts dokumentā, Krievijas Aizsardzības ministrija pērn 21.jūlijā preses konferencē rādījusi satelītuzņēmumus ar raķetēm "Buk" kā pierādījumu tam, ka katastrofā, kurā gāja bojā visi 298 pasažieri un apkalpes locekļi, esot vainojama Ukraina. Tikmēr Kijeva un rietumvalstis uzskata, ka lidmašīnu notrieca prokrieviskie kaujinieki ar Krievijas piegādātu "Buk" raķeti.

"Bellingcat" eksperti secinājuši, ka ar 14. un 17.jūliju datētie attēli, kuros redzamas Ukrainas raķetes "Buk", patiesībā uzņemti gandrīz mēnesi agrāk. Lai to noslēptu, pirmais attēls "papildināts" ar mākoni. Ar ļoti lielu ticamību var apgalvot, ka prāva daļa katra attēla rediģēta ar programmas "Adobe Photoshop CS5" palīdzību.

"Iespējamību, ka Krievijas Aizsardzības ministrija netīši kļūdījusies, datējot publicētās fotogrāfijas, var izslēgt," norāda speciālisti, atgādinot, ka attēls, kas datēts ar 17.jūliju, 1.augustā publicēts ministrijas interneta vietnē augstā izšķirtspējā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!