NATO miera uzturētāji Kosovā pirmdien novāca barikādes no Ibaras tilta Mitrovicas pilsētā, kas ir etniski sašķelta un viens no "karstākajiem" punktiem starptautiski administrētajā provincē.
Divus metrus augstās smilšu maisu barikādes, dzeloņstieples un bruņumašīnas tika novāktas no tilta, uz kura iepriekšējos sešos ANO administrēšanas gados notikušas vairākas asiņainas sadursmes starp vietējiem serbiem un albāņiem.

"Mēs vēlamies radīt apstākļus, lai abas kopienas atgrieztos normālā dzīvē," teica KFOR amatpersonas, piebilstot, ka barjeru novākšana ir tikai mazs solis vispārējā "uzticības radīšanā".

Līdzīgi mēģinājumi normalizēt dzīvi etniski sadalītajā Kosovas ziemeļu pilsētā iepriekšējos sešos gados tika veikti vairākkārt. Tomēr pēkšņi vardarbības uzliesmojumi regulāri izjauca starptautiskos plānus vienot abas naidīgās kopienas.

Mitrovica sadalīta pa Ibaras upi kopš 1999.gada, kad Kosovu savā kontrolē pārņēma NATO spēki. Pilsētas ziemeļdaļu pilnībā kontrolē serbi, bet etniskie albāņi dzīvo galvenokārt lielākajā pilsētas dienviddaļā.

Iepriekšējos sešos gados Ibaras tilta rajonā nemieros nogalināti desmitiem cilvēku un aptuveni tūkstotis ievainoti, arī NATO karavīri un ANO policisti.

Pēdējais vardarbības uzliesmojums bija 2004.gada martā, kad divu dienu nemieros, kuros vainoja albāņus, visā Kosovā dzīvību zaudēja 19 cilvēki un simtiem guva ievainojumus.

ANO pārvalda Kosovu kopš 1999.gada, un starptautiskā sabiedrība ir iesaistījusies plašās samierināšanās sarunās, lai tuvinātu bijušos pretiniekus sarunām par provinces statusu.

Tomēr nostājas lielākoties nav mainījušās - Kosovas etniskie albāņi pieprasa pilnīgu neatkarību, bet serbi cenšas saglabāt zināmu suverenitāti pār šo provinci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!