Krievijas avīze "Novaja Gazeta" ironiskā veidā apsolījusi laboties pēc brīdinājuma saņemšanas par rakstu, kurā Maskavas nostāja pret Rietumiem salīdzināta ar Ādolfa Hitlera uzskatiem darbā "Mein Kampf" ("Mana cīņa").

Laikraksts no Krievijas mediju uzraudzības dienesta "Roskomnadzor" saņēmis brīdinājumu, ka 9.septembrī publicētais žurnālistes Jūlijas Latiņinas raksts var tikt klasificēts kā naida kurināšana un pārkāpj Krievijas ekstrēmisma apkarošanas likumu.

Cenzors prasa nekavējoties dzēst vai rediģēt rakstu un desmit dienu laikā par to informēt.

"Novaja Gazeta" galvenais redaktors Dmitrijs Muratovs intervijā telekanālam "Doždj" paziņoja, ka avīzes redakcija "ar vainas apziņu reaģējusi uz šo brīdinājumu".

"Sakarā ar vairākkārtīgiem komentētājas Jūlijas Latiņinas necilvēcīgajiem izteikumiem "Novaja Gazeta" redakcijas kolēģija pieņēmusi lēmumu - rītausmā sist krustā Jūliju Latiņinu. Jūlijai Latiņinai šo viedokli es pats personīgi esmu nodevis," paziņoja Muratovs.

Latiņinas rakstā "Ja mēs neesam Rietumi, kas mēs esam?" teikts, ka īpašās krievu kultūras popularizēšana, pretstatot to sekulārajām Eiropas vērtībām, laikā, kad Maskava nonākusi domstarpībās ar Rietumiem par krīzi Ukrainā, atgādina nacistiskās Vācijas stratēģiju.

"Hitlers jau "Mein Kampf" nostādīja skarbo ziemeļniecisko kultūru pret eiropiešu uzdzīvi (..). Tas ir normāls fašistisks triks - aizbildinoties ar nācijas atbrīvošanu no svešas kultūras, tā tiek atbrīvota no jebkādas kultūras un iemesta barbarisma laikos," rakstīja Latiņina.

Maskava atspoguļojusi konfliktu starp prokrieviskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armiju kā cīņu pret fašismu, apgalvojot, ka prorietumniecisko Ukrainas valdību atbalsta labējā spārna ekstrēmisti.

"Novaja Gazeta" ir viens no kritiskākajiem Krievijas medijiem un šogad tika uzskatīts par vienu no potenciālajiem Nobela Miera prēmijas ieguvējiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!