Vairāku Krievijas mediju uzmanības centrā nonākusi sensacionāla avīzes "Novaja gazeta" komentētājas Annas Poļitkovskas slepkavības versija, taču viņas bijušie kolēģi uzskata šo informāciju par mēģinājumu novirzīt izmeklēšanu uz nepareizām pēdām, trešdien vēsta "Kommersant".
No vēstules, kas šonedēļ atsūtīta kustības "Par cilvēka tiesībām" vadītājam Ļevam Ponomarjovam, var secināt, ka žurnālistes un cilvēktiesību aizstāves slepkavībā bijuši iesaistīti nedaudz vēlāk nogalinātā bijušā specvienības "Gorec" komandiera Movladi Baisarova cilvēki, bet pavēli nogalināt "Novaja gazeta" komentētāju it kā devis Čečenijas prezidents Ramzans Kadirovs.

Kā izdevumam "Kommersant" pastāstījis Ponomarjovs, viņa organizācija sensacionālo vēstuli saņēmusi pa elektronisko pastu un pārsūtījusi avīzei "Novaja gazeta" un citiem medijiem.

Vēstuli it kā sūtījuši bijušie Baisarova vienības kaujinieki, daži no viņiem parakstījušies ar pilnu vārdu un uzvārdu, citi - ar iesauku.

Viņi raksta, ka Ramzans Kadirovs esot turējis Baisarova brāli aizdomās par sava tēva Ahmata Kadirova slepkavību, tāpēc sācis viņu atstumt no sevis, tomēr daļa Baisarova kaujinieku pārgājuši Kadirova pusē un tieši viņi arī kļuvuši par Poļitkovskas slepkavības izpildītājiem.

Mediji norāda, ka divas nedēļas pirms šīs slepkavības Kadirovs kādā sarunā ar ārvalstu žurnālistiem žēlojies, ka Poļitkovska un citi pazīstami viņas kolēģi to nomelnojot un esot uzskatāmi par Krievijas ienaidniekiem. Krievijā šis sarunas fragmenti tā arī nekad nav publicēti.

Trīs bijušie Baisarova vienības cilvēki, kā apgalvo vēstules autori, pāris nedēļas pirms žurnālistes slepkavības Kadirova uzdevumā ieradušies Maskavā, kur sazinājušies ar Federālā drošības dienesta pulkvedi Draņecu, kas parādījis viņiem māju, kur dzīvoja Poļitkovska, un pa rāciju devis pavēli šaut uz viņu.

Pēc slepkavības šie cilvēki atgriezušies Čečenijā, kur viņi novākti un to līķi sadedzināti. Diezgan drīz pēc tam Maskavā nogalināts arī pats Baisarovs, kas esot aptvēris notikušo un apsūdzējis tajā Kadirovu.

Kā uzskata Ponomarjovs, Ģenerālprokuratūrai, kas izmeklē Poļitkovskas slepkavību, ir jāatrod un jānopratina visas personas, kas šo vēstuli parakstījušas. "Tikai pēc tam varēs runāt par to, vai viņi ir rakstījuši patiesību," piebildis pazīstamais cilvēktiesību aizstāvis.

Taču "Novaja gazeta" žurnālisti uzskata, ka šī vēstule nav atklājusi viņiem neko jaunu. "Gan es, gan citi redakcijas darbinieki ne vienreiz vien saņēmuši šādas vēstules," stāstījis avīzes militārais komentētājs majors Vjačeslavs Izmailovs. To autori apsūdzējuši ne tikai Baisarovu un Kadirovu, bet pat Borisu Berezovski.

Viņaprāt, šai versijai nav nekā kopīga ar patiesību. Tomēr arī Izmailovs ir pārliecināts, ka vēstules autori noteikti jāatrod, jo iespējams, ka viņiem ir reāla saistība ar slepkavību, bet pašlaik viņu mērķis ir nojaukt izmeklēšanai pēdas.

Čečenijas prezidenta preses dienesta darbinieki vēstuli atteicās komentēt, nosaucot to par "murgiem", savukārt Čečenijas prokuratūras pārstāvji nespēja atcerēties gadījumu ar triju bijušo specvienības "Gorec" kaujinieku slepkavību, atzīmē "Kommersant".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!