Džihādistu vardarbības dēļ novembra laikā visā pasaulē gājuši bojā vairāk nekā 5000 cilvēku, savā pētījumā secina raidsabiedrība BBC.

Vissmagāk radikālo islāmistu vardarbība skārusi Irāku, Nigēriju, Afganistānu un Sīriju, kur gājuši bojā 80 % no kopējā upuru skaita. Starptautiskā Radikalizēšanās centra (ICSR) koordinētajā izmeklēšanā fiksēti 664 uzbrukumi 14 valstīs.

Secināts, ka teroristu tīkla "Al Qaeda", tā atzaru un ideoloģiski līdzīgu grupējumu uzbrukumos novembrī  ik stundu vidēji gājuši bojā gandrīz septiņi cilvēki. Ik dienu notikuši vidēji 22 uzbrukumi, kuros miruši 168 cilvēki.

Grupējums "Islāma valsts", kurš darbojas Irākā un Sīrijā, novembrī atbildīgs par 2000 cilvēku nāvi.

No kopējā fiksētā nogalināto skaita, kas ir 5042, vairums upuru ir civiliedzīvotāj - 2079, tad seko karavīri ar 1723 bojāgājušajiem. Gandrīz 1000 bojāgājušo ir paši džihādisti, skaidro BBC.

Trešdaļa no kopējā upuru skaita gājusi bojā Irākā, tad seko Nigērija, kur uzdarbojas islāmistu grupējums "Boko Haram" un Afganistāna ar grupējuma "Taliban" pastrādāto vardarbību.

"Dati parāda, ka "Al Qaeda" un džihādisti vairs nav viens un tas pats," pētījumā raksta ICSR direktors Pīters Neimans, skaidrojot, ka 60 % gadījumu cilvēku nogalināšanu sarīkojuši grupējumi, kas nav formāli saistīti ar teroristu tīklu "Al Qaeda".

"Kopējā aina parāda pieaugoši vērienīgu, kompleksu, sarežģītu un tālejošu kustību," viņš uzsver.

Visnāvējošākais novembrī notikušais atsevišķais uzbrukums bijusi spridzināšana mošejā Nigērijas pilsētā Kano, kur gāja bojā 120 cilvēki. Sprādzieni kopumā laupījuši visvairāk dzīvību. Daudzi cilvēki gājuši bojā arī strēlnieku ieroču apšaudēs, no artilērijas uguns, citiem nogrieztas galvas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!