Novembri iezīmēja vēsturiskais notikums - par ASV prezidentu pirmo reizi ievēlēts afroamerikānis.

Republikānis Džons Makkeins bija spiests atzīt Baraka Obamas uzvaru. Savukārt Obamas līdzšinējā sāncense, demokrāte Hilarija Klintone tika izraudzīta ASV valsts sekretāres amatam.

Foto šeit!

Uzreiz pēc ievēlēšanas Obama solīja izvest spēkus no Irākas, sagraut teroristu tīklu "Al Qaeda" Afganistānā un slēgt Gvantanamo cietumu. Ar galveno prioritāti viņš noteicis ASV ekonomikas salabošanu.

Teroristu organizācija "Al Qaeda " novembrī izplatītajā audio paziņojumā nosodījusi jaunievēlēto ASV prezidentu. Ierakstā bija norādīts, ka Obama neesot "godājams melnādains amerikānis". Pēc teroristu lietotā apzīmējuma, Obama ir nēģeris, kurš kalpo baltajiem cilvēkiem. Turpat tika uzsvērts, ka viņam neizdosies īstenot savu plānu par ASV karaspēka pārvietošanu no Irākas uz Afganistānu.

Savukārt Irāna paudusi gatavību risināt sarunas ar jaunievēlēto ASV prezidentu Baraku Obamu, tomēr norādot, ka Obamam ir jādistancējas no līdzšinējās Vašingtonas nostājas Obama novembrī aicināja starptautisko sabiedrību strādāt pie tā, lai neļautu Teherānai radīt kodolieroci.

Novembrī ASV aizsardzības ministrs Roberts Geitss ir piekritis palikt amatā pēc jaunievēlētā prezidenta Baraka Obamas stāšanās amatā.

Ietekmīgas valstis viena pēc otras novembrī paziņojušas par nonākšanu recesijā. Sākot ar Vāciju, recesijā nonāca arī eirozonas valstis. Ekonomikas lejupslīde skārusi arī daudzas attīstītās Klusā okeāna valstis, tai skaitā Japānu un Singapūru.

Novembrī grenlandieši referendumā pārliecinoši nobalsojuši par plašāku autonomiju Dānijas sastāvā, kas salas administrācijas ļaus pārņemt kontroli pār vairākām nozarēm. Līdz ar to no 2009. gada 21. jūnija Grenlandes administrācija sāks kontrolēt tādas jomas kā dabas resursu pārzināšana, tieslietas, policijas darbs un zināmā mērā arī ārlietas. Grenlandes inuiti arī saskaņā ar starptautiskajiem likumiem tiks atzīti kā atsevišķa tauta un viņu valoda iegūs salas oficiālās valodas statusu. Jaunais statuss liks Kopenhāgenai konsultēties ar Nūku par ārlietu un aizsardzības politiku, tomēr grenlandiešiem nebūs galavārda šajos lēmumus, un nav gaidāms, ka šajā jomā daudz kas mainīsies. Novembrī, pretēji iepriekšējām kāpumam, naftas cenas pasaulē sasniegušas zemāko līmeni pēdējo divu gadu laikā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!