Foto: AFP/Scanpix

Starptautiskie novērotāji pauduši bažas par vēlēšanām Zimbabvē, norādot, ka vismaz miljonam šīs Āfrikas valsts iedzīvotāju liegta iespēja vēlēt, ceturtdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Lielākā daļa no cilvēkiem, kuri netika vēlēt, nāk no pilsētām, kur Morganam Cvingirai, līdzšinējā prezidenta Roberta Mugabes pretiniekam, ir lielāks atbalsts. Tikmēr Mugabes atbalstītāji vairāk nāk no lauku rajoniem, kur balsošanas ierobežojumi nav bijuši tik izteikti, secinājuši novērotāji.

Novērotāji gan ir uzteikuši to, ka vēlēšanas Zimbabvē notikušas mierīgi, bez fiziskām sadursmēm.

Jau vēstīts, ka Zimbabvē 31.jūlijā notika prezidenta, parlamenta un municipālās vēlēšanas, kurās kārtējo reizi uz prezidenta amatu pretendēja Mugabe, kurš pie varas ir jau 33 gadus.

Jau pirms vēlēšanām izskanēja runas, ka Mugabe esot visu sagatavojis vēlēšanu rezultātu viltošanai. Savukārt viņa sāncensi Cvingirai, kurš ir valsts premjers, iepriekš apsūdzējis prezidentu vēlētāju sarakstu sagrozīšanā.

2008.gadā Cvingirai pirmajā vēlēšanu kārtā uzvarēja, taču izstājās no sacensības pēc tam, kad Mugabes vadītās Zimbabves Āfrikas nacionālās savienības - Patriotiskās frontes (ZANU–PF) - rīkļurāvēju uzbrukumos tika noslepkavoti aptuveni 200 viņa atbalstītāju.

Lai viens no kandidātiem gūtu uzvaru jau pirmajā balsošanas kārtā, viņam jāiegūst vismaz 50% balsu, taču manipulāciju un uzticamu aptauju trūkuma dēļ vēlēšanu rezultātu ir grūti prognozēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!