Foto: AFP/Scanpix

Gruzijas parlamenta vēlēšanu novērotāji pirmdien fiksējuši dažādus pārkāpumus, piemēram, iecirkņos pietrūcis vēlēšanu biļetenu, taču patlaban vēl nav apkopota visu novērotāju informācija, tādējādi vēl nevar spriest par pārkāpumu apmēru, sacīja biedrības "Sabiedrība par atklātību - Delna" direktors Kristaps Petermanis.

Viņš pats vēlēšanas novēroja Gruzijas galvaspilsētā Tbilisi, taču citi "Delnas" un starptautisko organizāciju kolēģi parlamenta vēlēšanas novērojuši iecirkņos visā valstī.

Vēlēšanu dienas gaitā atklājies, ka virknei iecirkņu nosūtīts pārāk maz balsošanas biļetenu, tāpēc balsot gribētāji tikuši sūtīti mājās. Trūkstošo biļetenu dēļ kāda daļa vēlētāju nav nobalsojusi, taču pagaidām vēl novērotājiem nav apkopoti kvantitatīvie dati, cik plaša bija šī problēma. Dati varētu būt apkopoti rīt.

Dienas beigās dzirdēts arī par gadījumiem, kad cilvēks gājis balsot un atklājis, ka viņa vietā jau parakstījies un nobalsojis kāds cits.

Tomēr, Petermaņa ieskatā, ņemot vērā iepriekšējo saspīlējumu, gan priekšvēlēšanu diena, gan vēlēšanu diena Gruzijā aizvadīta mierīgi. Saņemta informācija vien par dažiem atsevišķiem incidentiem, kad galveno oponentu pārstāvji iesaistījušies vardarbīgos incidentos.

Petermanis vērtēja, ka pirmdien visa diena bija salīdzinoši klusa, vien tagad vakarpusē Tbilisi ielās parādījušās automašīnas ar karogiem, pārsvarā atbalstot opozīcijas kandidātu.

Pēc Latvijas laika pēc plkst.19 Tbilisi Brīvības laukumā bija sapulcējušies aptuveni 1000 cilvēku, kas ir maz, lēsa "Delnas" pārstāvis. Pēc viņa teiktā, ir grūti paredzēt, kas notiks vēlāk, taču pagaidām atbalstītāji ir uzklausījuši vēlēšanu dalībnieku aicinājumu saglabāt mieru.

"Delnas" direktors arī atzīmēja, ka eksperti iesaka neuzticēties dažādām vēlētāju aptaujām, jo daudzas veiktas internetā, taču to Gruzijā lieto vēl mazāka sabiedrības daļa nekā Latvijā, turklāt šādas aptaujas pie iecirkņiem veikuši ne vien neatkarīgie novērotāji, bet gan vienas vai otras puses pieaicinātie. Tādējādi publiskā telpa ir pārpludināta ar pseidodatiem, teica Petermanis.

Kā ziņots, Gruzijā šodien notika parlamenta vēlēšanas, kurās galvenā cīņa norisinājās starp prezidenta Mihaila Saakašvili pārstāvēto Apvienoto nacionālo kustību un opozīcijas koalīciju "Gruzijas sapnis", kuru vada miljardieris Bidzina Ivanišvili.

Gruzijas valsts televīzija, balstoties uz aptaujām pie vēlēšanu iecirkņiem, ziņo, ka Gruzijas parlamenta vēlēšanās vadībā izvirzījusies opozīcijas koalīcija "Gruzijas sapnis".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!