Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Bijušā Krievijas militārā izlūkdienesta GRU pulkveža un Lielbritānijas labā strādājošā aģenta Sergeja Skripaļa veselības stāvoklis kopš pērnajā gadā notikušās saindēšanās ar nervus paralizējošo vielu "Novičok" atkal ir pasliktinājies, atsaucoties uz avotiem britu specdienestos, vēsta laikraksts "The Sunday Times".

Pēc 2018. gada 4. martā Lielbritānijas pilsētā Solsberi notikušās saindēšanas, kuras organizēšanā Londona apsūdz Krieviju un tās izlūkus, Skripaļs un viņa meita Jūlija kritiskā stāvoklī ilgi atradās slimnīcā, taču ārstiem izdevās glābt viņu dzīvības.

Skripaļs no slimnīcās tika izrakstīts 2018. gada maijā, bet viņa meita vēl pirms tam. Tomēr abiem pacientiem ārstniecība bija jāturpina mājās, skaidroja mediķi.

Tagad medijam tapis zināms, ka Skripaļa veselība atkal pasliktinājusies un rada mediķu bažas. 67 gadus vecais kungs atrodoties ārstu aprūpē. Ir maz ticams, ka viņš jelkad pilnībā atlabs, domā mediķi.

"Novičok" darbība ir vērsta pret nervu sistēmu, bet tā iedarbības sekas uz organismu, kā uzskata ārsti, var saglabāties arī pēc pilnīgas indes sadalīšanās un izvadīšanas no organisma. Par šīs indes ilgtermiņa iedarbību uz cilvēka organismu ir zināms ļoti maz.

Ziņots, ka Skripaļs un viņa meita Jūlija 4. martā tika atrasti bezsamaņā uz soliņa Solsberi. Britu speciālisti noskaidroja, ka viņi saindēti ar nervus paralizējošo ķīmisko vielu no "Novičok" grupas, kura, kā uzskata britu valdība, varētu būt nākusi tikai no Krievijas un, visticamāk, pielietota ar Kremļa svētību. Maskava savu vainu notikušajā kategoriski noliedz un apsūdz Londonu tās apmelošanā.

Mediji ziņo, ka "Novičok" ražots kādā bāzē Krievijas Saratovas apgabalā.

66 gadus vecais Skripaļs un viņa 33 gadus vecā meita Jūlija kritiskā stāvoklī tika nogādāti slimnīcā.

ASV dzīvojošais Krievijas izcelsmes ķīmiķis Vils Mirzajanovs, kurš tiek uzskatīts par vienu no indīgās vielas "Novičok" izstrādātājiem, prognozēja, ka saindētajiem nav nekādu izredžu izveseļoties.

Tiek uzskatīts, ka "Novičok" tika pielietots bezkrāsainas un bez smaržas gela formā, kas 4. marta rītā uzsmērēts uz Skripaļa mājas ārdurvju roktura Solsberi pilsētā. Jau iepriekš izmeklētāji ziņoja, ka vislielākā indes koncentrācija konstatēta uz Skripaļa mājas ārdurvīm.

Krievijas aģenti pirms tam divas nedēļas novērojuši Sergeja Skripaļa pārvietošanos un nolēmuši uzbrukumu rīkot svētdienā, lai izslēgtu iespēju, ka durvju rokturiem pieskaras pastnieks vai vēl kāds. Ja tas notiktu, gels būtu jāuzziež vēlreiz, palielinot risku tikt atklātiem, ziņoja britu mediji.

Durvju rokturim pirmais pieskāries Sergejs Skripaļs, saņemot lielāko indes devu, pēc tam rokturim varētu būt pieskārusies arī Jūlija.

Septembrī Lielbritānija aizdomās par "Novičok" uzbrukumu izvirzīja apsūdzības diviem Krievijas pilsoņiem, kas esot Krievijas militārās izlūkošanas dienesta Ģenerālštāba Galvenās pārvaldes (GU, bet plašāk pazīstama ar veco nosaukumu - GRU) aģenti Petrovs un Boširovs.

Izmeklējošie žurnālisti drīz vien noskaidroja, ka patiesībā tie ir Krievijas varoņa titulu ieguvuši GRU aģenti Aleksandrs Miškins un Anatolijs Čepiga. Žurnālistiskās izmeklēšanas portāls "Bellingcat" februārī paziņoja, ka ir identificējuši vēl vienu par Skripaļu indēšanu aizdomās turēto – tas esot GRU virsnieks Deniss Sergejevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!