Foto: AP/Scanpix

ASV Nacionālās drošības padome (NSA) nav spējusi atrast nekādas liecības, ka tās bijušais līdzstrādnieks Edvards Snoudens būtu kaut reizi struktūras iekšienē izteicis bažas par tās vērienīgajām izspiegošanas programmām, liecina tiesas dokumenti.

Kā pavēstīja NSA direktors politikas un dokumentu lietās Deivids Šermans, aģentūra sāka visaptverošu izmeklēšanu, kad medijos sāka parādīties ziņas par slepenajām NSA spiegošanas programmām, balstoties uz Snoudena nopludināto informāciju.

Izmeklēšanas ietvaros NSA savāca un izpētīja Snoudena nosūtītos, saņemtos un izdzēstos e-pastus. "Meklējumos netika atrasts neviens Snoudena rakstīts e-pasts, kurā viņš būtu kontaktējies ar aģentūras amatpersonām, lai paustu bažas par NSA programmām," paziņoja Šermans.

Tas ir pretrunā ar Snoudena teikto maijā sniegtajā intervijā "NBC News", ka viņš NSA "iekšējos kanālos" esot izteicis bažas, taču viņam esot ieteikts "beigt uzdot jautājumus", pēc kā viņš izlēmis nopludināt slepenos failus.

2013.gadā Snoudens atklātībai nodeva lielu skaitu slēptu dokumentu, kuros bija informācija par NSA veiktu spiegošanu. Lai nebūtu jāstājas tiesas priekšā, Snoudens meklēja patvērumu. Viņam atteica daudzas valstis līdz Krievija piedāvāja patvērumu ar nosacījumu, ka viņš pārtrauks pret ASV vērstās darbības. 2014.gadā Maskava piešķīra viņam uzturēšanās atļauju uz trīs gadiem, kas ļauj viņam arī izbraukt no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!