Foto: Reuters/Scanpix

ASV Ņūhempšīras štatā otrdien notikušajās priekšvēlēšanās ASV prezidenta vēlēšanu kandidātu izvirzīšanai ir uzvarējis ekscentriskais miljardieris Donalds Tramps no Republikāņu partijas un senators no Vermontas štata Bērnijs Sanderss no Demokrātu partijas, ziņoja ASV mediji.

Pēc 71% balsu saskaitīšanas par Trampu bija nobalsojuši 34,5% republikāņu vēlētāju. No viņa sāncenšiem Ohaio štata gubernators Džons Keisiks ieguva 16,3%, ultrakonservatīvais senators Teds Kruss - 11,5%, bijušais Floridas štata gubernators Džebs Bušs - 11,2% balsu, ziņoja laikraksts "New York Times".

Demokrātu nometnē Sanderss ieguva 59,8% balsu, bet pirmā lēdija Hilarija Klintone - 38,5%. Klintone jau ir apsveikusi Sandersu ar uzvaru.

"Kad mēs turamies kopā, mēs uzvaram. Paldies, Ņūhempšīra!" tvītoja Sanderss, kurš tiek uzskatīts par vietējo varoni šajā štatā, kas robežojas ar viņa ASV Senātā pārstāvēto Vermontu.

Sanderss, kurš sevi dēvē par sociālistu, arī teica uzvaras runu, sakot, ka viņa uzvara parādījusi to, ka "tauta grib reālas pārmaiņas" pēc krīzēm, ar kurām saskaras ASV.

74 gadus vecais Sanderss apsveica 68 gadus veco Klintoni ar viņas "sparīgo" kampaņu un pauda cerību, ka viņi abi turpinās "īstenot spēcīgu uz problēmām orientētu kampaņu un iesaistīt jaunus cilvēkus politiskajā procesā". Viņš gan sacīja, ka galvenajam mērķim jābūt "apvienot partiju" un novērst republikāņu uzvaru prezidenta vēlēšanās šogad.

Nelielajā Ņūhempšīrā ar 1,3 miljoniem iedzīvotāju reizi četros gados notiek pirmās štatu priekšvēlēšanas pēc vēlētāju sapulcēm Aiovas štatā, un tās nosaka toni pārējām priekšvēlēšanām.

Lai gan apmēram 60 gadus par ASV prezidentu bija ievēlēti tie, kas bija uzvarējuši savas partijas priekšvēlēšanās Ņūhempšīrā, pēdējie trīs ASV prezidenti Baraks Obama, Džordžs Bušs jaunākais un Bils Klintons tika ievēlēti par spīti savam zaudējumam Ņūhempšīras priekšvēlēšanās.

Vēlētāju sapulcēs Aiovā demokrātu nometnē visvairāk balsu ieguva Klintone, ar nelielu pārsvaru pārspējot Sandersu, bet republikāņu nometnē Trampu pārspēja Kruss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!