Apmēram pusmiljons cilvēku naktī uz otrdienu pulcējās Ņujorkas Taimsskvērā, lai sagaidītu Jaungadu un vērotu pilsētas jaunā mēra Maikla Blūmberga inaugurācijas ceremoniju pastiprinātas drošības apstākļos.
Neilgi pēc pusnakts līdzšinējais mērs Rūdolfs Džuliani, kurš bija mērs astoņus gadus, nodeva pilsētas vadību Blūmbergam īsā inaugurācijas ceremonijā. Kad jaunais mērs bija devis amata zvērestu, abi vīrieši apskāva viens otru un Blūmbergs skaļi novēlēja "Laimīgu Jauno gadu!" pūlim.

Ceremonija notika bez starpgadījumiem un daudzi svinētāji, vicinot ASV karogus un balonus, bija pilni apņēmības demonstrēt, ka 11.septembra terora akti nav mazinājuši viņu svētku garu. Viens no pasākuma organizētājiem atzina, ka pēc šiem terora aktiem Jaungada svinēšana ir kļuvusi par patriotisku pienākumu.

Lai gan nekādi terora draudi nebija izteikti, drošību laukumā garantēja 7000 policistu un 200 Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) aģentu, un trauksmes gatavībā bija lielākā daļa no 41 tūkstoša Ņujorkas Policijas departamenta darbinieku.

"Es tā lepojos ar visiem šiem cilvēkiem - Ņujorkas un Amerikas cilvēkiem. Esmu lepns, ka viņi ir bijuši tik stipri. Tie ir cilvēki, kas dzīvo brīvībā, un nekas viņus neapturēs," sacīja Džuliani televīzijas uzrunā.

Pirmie svinētāji ieradās laukumā jau pirmdienas rītā, un viss rajons bija slēgts satiksmei no pēcpusdienas līdz pat rītam. Pasākumā bija aizliegts ierasties ar somām un ienest alkoholu, tomēr masu mediji ziņoja, ka laukums pēc svinībām bijis piemētāts ar alkoholisko dzērienu pudelēm.

Pulksten 18.00 pirmdien (1.00 otrdien pēc Latvijas laika) visā pilsētā tika skandināti baznīcu zvani, pieminot 11.septembra terora aktos bojā gājušos. 16 vietās, pa kurām varēja nokļūt laukumā, patrulēja policija, pārbaudot visus atnācējus ar metāla detektoriem. Daži policijas darbinieki bija pirmoreiz apgādāti arī ar radiācijas detektoriem, lai novērstu iespējamu teroristu mēģinājumu lietot kodolierīces. Vairākiem policistiem bija arī detektori ķīmisko ieroču radīta saindējuma noteikšanai gaisā.

Laukumā bija aizvāktas atkritumu tvertnes, aizmetinātas notekūdeņu lūkas un aizliegts novietot autotransportu. Uz dažiem jumtiem bija izvietoti snaiperi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!