Foto: Reuters/Scanpix

Ņujorkas mērs Bils de Blasio trešdien pavēstījis jaunievēlētajam ASV prezidentam Donaldam Trampam, ka darīs visu iespējamo, lai novērstu plaša mēroga nelegālo imigrantu deportāciju.

Apmeklējot Trampa torni, kur jaunievēlētais prezidents veido savu kabinetu, de Blasio teicis republikānim, ka iestāsies pret Trampa pirmsvēlēšanu solījumu deportēt miljoniem nelegālo imigrantu, aizstāvot ASV tradīciju ārzemnieku uzņemšanā.

"Es vairākkārt atkārtoju viņam, ka šī pilsēta un daudzas citas pilsētas visā valstī darīs visu, ko mēs varam, lai aizsargātu mūsu iedzīvotājus, lai gādātu, ka ģimenes netiek izjauktas," uzsvēra demokrātu mērs.

Kreisi noskaņotais mērs uzsvēra, ka Ņujorka "ir guvusi panākumus, jo bijusi atvērta ikvienam, imigranti šo vietu veidoja paaudzi pēc paaudzes".

De Blasio kopā ar Bostonas, Čikāgas, Filadelfijas, Losandželosas, Sanfrancisko un Vašingtonas mēriem ir pasludinājis savu pilsētu par "patvērumu" imigrantiem, solot pasargāt nelegālos imigrantus no deportēšanas un palielinot tiem pieejamos sabiedriskos pakalpojumus, neatkarīgi no to tiesiskā statusa.

Pēc Trampa ievēlēšanas de Blasio paziņoja, ka pilsēta no savas datubāzes izdzēsīs simtiem tūkstošu nelegālo imigrantu, kas saņēmuši pilsētas identifikācijas karti, lai neļautu nākamajai administrācijai identificēt vai izraidīt šos imigrantus.

Pirms prezidenta vēlēšanām de Blasio kritizēja Trampu kā "bīstamu" un "nepiemērotu" valsts vadīšanai. Tramps savukārt de Blasio nosauca par "sliktāko mēru" ASV.

Ņujorkas mērs tomēr trešdien atzina, ka abu politiķu saruna bijusi "atklāta" un "cieņpilna".

Vēlēšanu kampaņas laikā Tramps solīja no valsts izraidīt 11 miljonus nelegālo imigrantu. Intervijā svētdien viņš solījis pēc stāšanās amatā 20. janvārī izraidīt no valsts vai ieslodzīt pat trīs miljonus nelegālo imigrantu, koncentrējoties uz cilvēkiem, kas ir "noziedznieki un kuriem ir noziedzīga pagātne, bandu locekļiem un narkotirgoņiem".

Republikāņu politiķis arī solījis izbeigt pašreizējā prezidenta Baraka Obamas programmu, kas pasargā no izraidīšanas nelegālos imigrantus, kas ASV ieradušies kā bērni.

Tramps arī apstiprināja plānu būvēt mūri gar robežu ar Meksiku, atzīstot, ka daļu robežas varētu sargāt žogs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!