Foto: Shutterstock

Ņujorkas pilsētas tiesa pirmdien apturējusi aizliegumu sabiedriskās vietās tirgot īpaši liela tilpuma gāzētās limonādes. Lēmums pieņemts tikai dienu pirms aizlieguma stāšanās spēkā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Izskatot dzērienu ražotāju sūdzību par Ņujorkas lēmumu, tiesa konstatēja, ka tas bijis "patvaļīgs un kaprīzs". Tiesnesis arī norāda, ka likuma nepilnības neļautu tam sasniegt noteiktos mērķus.

Lēmumu apsveica Amerikāņu dzērienu ražotāju asociācija, kas cīnījās pret jauno likumu, savukārt Ņujorkas mērs Maikls Blumbergs tiesas lēmumu nosauca par kļūdu un solīja to pārsūdzēt.

Blumbergs aizliegumu pamato ar cīņu pret aptaukošanos, kad 58% pieaugušo Ņujorkiešu cieš no liekā svara.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka gāzēto dzērienu tirdzniecības ierobežojumi Ņujorkā pieņemti pagājušā gada septembrī. Spēkā tiem bija jāstājas matā. Pilsētas Veselības padome apstiprināja Blumberga ierosināto aizliegumu, ko apsveica veselīga dzīvesveida aizstāvji, bet nosodīja gāzēto dzērienu ražotāji.

Jaunais aizliegums noteica, ka sabiedriskās ēdināšanas vietās un citās sabiedriskās vietās, piemēram, stadionos, gāzētos dzērienus drīkst pārdot līdz 475 mililitriem lielos tilpumos. Tas ir vairāk nekā ierastā skārda bundžiņa, bet tikai puse no tilpuma, kādā ņujorkieši izvēles pirkt gāzētos dzērienus kinoteātros, stadionos un citās sabiedriskās vietās.

Tomēr nekas neliedz cilvēkiem lielākus tilpumus sapildīt mazāka tilpuma traukos, nedz arī iegādāties lielveikalos pārdotos lielākos tilpumus. Tāpat aizliegums neietekmē piena un augļu sulu dzērienu, kas arī nereti satur daudz cukura, kā arī alkoholisko dzērienu tirdzniecību.

Oficiālā statistika liecina, ka Ņujorkā ik gadu no liekā svara radītām problēmām mirst 6000 cilvēku. Katram astotajam pilngadīgajam ņujorkietim ir diabēts, ko saasina cukura lietošana.

Pilsētas mērs skaidro, ka pārlieku lielu tilpumu ierobežojums liks cilvēkiem pievērst lielāku uzmanību dzērienu izvēlei, lai gan tas ne tuvu nav saldināto dzērienu aizliegums.

Aizlieguma apstiprināšana pašvaldībā izraisījusi sašutumu sabiedrībā un aptaujas liecina, ka lielākā daļa Ņujorkas iedzīvotāju pret to iebilst.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!