Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Kazahstānā putnu gripas uzliesmojums šoruden prasījis vairāk nekā 900 000 vistu, zosu un pīļu dzīvības, kā dēļ galvaspilsētas Nursultanas tirgos jau jūtams putnu gaļas un olu iztrūkums, vēsta "Eurasia Net".

Tiek uzskatīts, ka infekcija ievazāta no Krievijas. Augustā Krievijas lauksaimniecību regulējošā institūcija "Rosselkhoznadzor" vēstīja par putnu grupas uzliesmojumu Čeļabinskas reģiona, kas robežojas ar Kazahstānu. Tobrīd vīrusa paveids atrasts savvaļas pīles, četru mājas pīļu un zoss mirstīgajās atliekās.

"Rosselkhoznadzor" tūlītēji apliecināja, ka atklātā vīrusa tips "H5N8" tiek uzskatīts par vismazāk patogēno – nav apstiprināti gadījumi, kad tas būtu pārgājis uz cilvēku, tomēr potenciālu vīrusa mutāciju gadījumā tiek pieļauta arī cilvēku saslimšana. Savukārt kaimiņos esošā Kazahstāna tūdaļ noteica putnu, putnu gaļas un olu ievešanas ierobežojumus no Čeļabinskas.

Pirmie putnu gripas gadījumi Kazahstānā fiksēti jau septembra sākumā, un drīz epidēmija plosījusies visā pierobežā. Kādā lielfermā bojā gājuši pat nepilni 200 000 putnu.

Lai gan Kazahstānas ziemeļu reģionos tūlītēji īstenota plaša putnu vakcinācijas kampaņa, putnu gripas epidēmija ejot plašumā.

Kazahu Nacionālās lauksaimniecības universitātes Starptautiskā vakcinācijas centra direktors vietējā medijā "Azattyq Ruhy" mierinājis sabiedrību, ka ar putnu gripu cilvēki var saslimt tikai tad, ja cilvēkam ar slimo putnu ir ļoti ilgstošs kontakts. "Ja sanitārās prasības ir ievērotas, tad no inficēšanās var izvairīties. Tas nav koronavīruss," viņš klāstījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!