Foto: AFP/Scanpix
Taivānas elektronikas ražotājfirmas "Foxconn " rūpnīcā Ķīnas vidienes pilsētā Džendžovā, kurā tiek izgatavoti jaunie ASV kompānijas "Apple" viedtelefoni "iPhone 5", pieteikuši streiku vairāki tūkstoši strādnieku, sestdien informēja Ņujorkā bāzētā nevalstiskā darba tiesību organizācija "China Labor Watch".

Saskaņā ar ziņām, ko tā ieguvusi no rūpnīcā strādājošajiem,streikā, kas sācies piektdienas pēcpusdienā, piedalījušies apmēramtrīs līdz četri tūkstoši cilvēku.

Strādājošo neapmierinātību izraisījis tas, ka viņiem bijisjāstrādā valsts svētku brīvdienu nedēļā, kā arī izvirzītāskvalitātes prasības, atbilstoši neapmācot strādniekus. Tādēļizraidījies liels skaits konfliktsituāciju, jo kvalitāteskontrolieri nav pieņēmuši daudzus strādnieku izgatavotos tālruņus,tā kā tie nav atbilduši prasībām, un notikuši kautiņi starpstrādniekiem un kvalitātes kontrolieriem, kuros ievainoti vairākicilvēki. Rūpnīcas vadība ignorējusi strādājošo sūdzības parsituāciju, un gan strādnieki, gan kvalitātes kontrolieri pieteikušistreiku, vēsta "China Labor Watch", kas vāc informāciju parstrādājošo tiesību pārkāpumiem Ķīnas rūpnīcās, kurās ražo pazīstamustarptautisku zīmolu preces.

Savukārt "Foxconn" sestdien izplatīja paziņojumu, kurā noliedza,ka tās rūpnīcā Ķīnā būtu noticis streiks.

"Jebkādas ziņas, ka ir noticis darbinieku streiks, neatbilstpatiesībai, nav notikusi darba apturēšana ne šajā rūpnīcā, ne arīkādā citā "Foxconn" rūpnīcā, un ražošana ir notikusi saskaņā argrafiku," uzsvērts paziņojumā.

"Darbinieki, kuri ir strādājuši Ķīnas valsts svētku laikā visāsmūsu ražotnēs Ķīnā, to ir darījuši brīvprātīgi, un to apliecinarakstiski dokumenti, un jebkādas ziņas par pretējo neatbilstpatiesībai," teikts paziņojumā, kurā piebilsts, ka par strādāšanuvalsts svētkos darba samaksa esot aprēķināta trīskāršā apmērā, kāto paredz Ķīnas darba likums.

"Foxconn" paziņojumā arī teikts, ka Džendžovas rūpnīcā esotbijušās nesaskaņas starp strādājošajiem un vadību pirmdien unotrdien, taču tās nekavējoties atrisinātas.

Tomēr par to, ka "Foxconn" rūpnīcā Džendžovā piektdienpārtraukts darbs, sestdien vēstīja arī Ķīnas valsts ziņu aģentūra"Sjiņhua", atsaucoties uz vietējās pašvaldības pārstāvi.

"Foxconn" ir pasaulē lielākais elektronikas preču līgumražotāja,kas izgatavo tādas preces kā "iPhone", "Dell" datorus un "Nokia"telefonus.

" Foxconn" pēdējo gadu laikā izpelnījusies plašu kritikupar nepanesamiem darba apstākļiem un armijas stila disciplīnušajā firmā, kuras daudzas ražotnes ir izvietotas Ķīnā. Firmasražotnēs Ķīnā ir apmēram miljons strādnieku, no kuriem apmērampuse strādā tās galvenajā ražotnē Šeņdžeņas pilsētā pieHonkongas.

Ķīnā 2010.gadā notika 14 "Foxconn" un tāsmeitassabiedrības darbinieku pašnāvības, desmit no tām ‒ Šeņdžeņasrūpnīcā. Pašnāvības lielākoties izdarītas, izlecot pa rūpnīcukopmītņu logiem. Darbinieku pašnāvību vilnis turpinājās arīpērn.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!