Foto: Reuters/Scanpix
Irākā no ASV vadītā iebrukuma 2003.gadā līdz ASV spēku izvešanai pagājušā gada beigās ir nogalināti apmēram 162 tūkstoši cilvēku, no kuriem gandrīz 80% bija civiliedzīvotāji, pirmdien paziņoja Lielbritānijas nevalstiskā organizācija "Iraq Body Count" (IBC).

Visvairāk bojāgājušo bija 2006. un 2007.gadā, kad Irākā plosījās karadarbība starp sunnītiem un šiītiem. Vēlāk bruņotā vardarbība ievērojami apsīka, tomēr no 2009.gada vidus tās līmenis upuru skaita ziņā maz mainījās, lai gam Irākas valdības dati liecina par vardarbības ievērojamu samazināšanos.

Deviņos bruņotā konflikta gados Irākā nogalināti apmēram 162 tūkstoši cilvēku, no kuriem 79% bija civiliedzīvotāji, bet pārējie - galvenokārt ASV karavīri, Irākas drošības spēku pārstāvji un nemiernieki. Apmēram 90% no visiem nāves gadījumiem notika līdz 2009.gadam.

IBC reģistrējusi vairāk nekā 114 tūkstošu civiliedzīvotāju, kā arī 9019 Irākas policistu un 4474 ASV karavīru nāves gadījumus.

IBC dati ievērojami atšķiras no Irākas valdības publicētajiem. Irākas valdība svētdien paziņoja, ka pērn bruņotā vardarbībā nogalināti 2645 cilvēki, bet IBC dati liecina par 4059 pērn nogalinātajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!