Foto: AFP/Scanpix

Republikāņa Donalda Trampa ievēlēšana par ASV prezidentu radītu draudus preses brīvībai ASV un arī kaitētu žurnālistiem visā pasaulē, ceturtdien brīdināja mediju tiesību aizstāvji.

Žurnālistu tiesību komiteja ("The Committee to Protect Journalists", CPJ) pavēstīja, ka organizācijas padome pieņēmusi rezolūciju, "pasludinot Trampu par bezprecedenta draudu žurnālistu tiesībām un CPJ spējai aizstāvēt preses brīvību visā pasaulē".

Tramps "ar saviem vārdiem un darbiem kā Savienoto Valstu prezidenta amata kandidāts konsekventi ir nodevis [ASV Konstitūcijas] pirmā labojuma vērtības", paziņoja CPJ priekšsēdētāja Sandra Mimsa Rova, atsaucoties uz ASV konstitūcijā garantētajām tiesībām uz brīvu presi.

"Kopš savas kandidatūras sākuma Tramps ir apvainojis un zākājis presi (..) saucis to par "negodīgu un padibenēm", vēršoties pret konkrētām ziņu organizācijām un žurnālistiem," uzvēra Rova. "Ar saviem vārdiem un darbiem Tramps konsekventi ir demonstrējis nicinājumu pret preses lomu, pieļaujot vien sevis reklamēšanu un savu interešu aizstāvēšanu."

CPJ vadītāja arī paziņoja, ka preses brīvības vājināšanās ASV radīs sekas žurnālistiem citviet. "Katru reizi, kad ASV nespēj aizstāvēt pašu standartus, tas iedrošina diktatorus un despotus uz mediju ierobežošanu pašu valstīs," uzsvēra Rova. "Šķiet, tas nerada bažas Trampam, kurš ir licis saprast, ka viņam nav nekādas vēlmes izaicināt valdības preses brīvības un izturēšanās pret žurnālistiem jautājumos."

Trampa attiecības ar medijiem ir palikušas saspīlētākas, klājā nākot ziņām, ka viņš, iespējams, nav maksājis nodokļus, kā arī varētu būt seksuāli uzbrucis sievietēm. Tā rezultātā pat vairāki tradicionāli konservatīvi noskaņoti mediji izteikuši atbalstu demokrātu Baltā nama kandidātei Hilarijai Klintonei, bet citi saukuši republikāni par "nepiemērotu" augstajam amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!