Foto: Kadrs no video

Amerikāņu medijs "The New York Times" (NYT) publicējis pētījumu ar video un foto liecībām par Krievijas karavīru pastrādātajiem kara noziegumiem – astoņu vīriešu nošaušanu Bučā.

Plašajā materiālā identificēti astoņi nogalinātie vīrieši. Vēl viens ukrainis pēc sašaušanas izdzīvojis. Zvērības 4. martā pastrādājuši Pleskavas desantnieki. Noziegumu atklāt palīdzējuši tostarp novērošanas kameru ieraksti, bet NYT žurnālisti nedēļām ilgi Bučā intervējuši aculieciniekus un amatpersonas.

Krievijas desantnieki Bučā pārmeklējuši mājas, savukārt incidentā izdzīvojušais – 43 gadus vecais Ivans Skiba – kopā ar vēl pieciem brīvprātīgajiem ukraiņiem tajā brīdī dežūrējis pie improvizēta kontrolpunkta.

Ukraiņi pa rāciju brīdināti par ienaidnieka tuvošanos un paslēpušies pie 53 gadus veca vietējā iedzīvotāja Valērija Kotenko. Vēlāk viņiem pievienojušies vēl divi ukraiņu brīvprātīgie. Pēc stundas okupanti pārmeklējuši māju un visus, tostarp saimnieku Kotenko, izveduši uz ielas.

Pēc pārmeklēšanas gūstekņi aizvesti uz biroja ēku, kur Krievijas karavīri bija iekārtojuši savu bāzi. Aculiecinieki apstiprina, ka redzējuši vīriešu aizvešanu uz "bāzi", un pēc tam dzirdējuši šāvienus. Savukārt izdzīvojušais Skiba atklāj, ka gūstekņi nolikti uz ceļiem un nošauti.Pēc šāvieniem ievainotie piebeigti sitot. Viņam pašam izdevies paglābties pēc pirmā ievainojuma izliekoties mirušam.

Savukārt viens no gūstekņiem atbrīvots. Ukrainā pret viņu notiek izmeklēšana aizdomās par valsts nodevību, paskaidro NYT. Saskaņā ar Skibas liecībām minētais kungs Krievijas karavīriem atklājis, ka viņi ir kaujinieki.

Nākamajā dienā, 5. martā, kādā drona filmētā video redzami pie ēkas guļoši nošauto līķi. Līķi tur nogulējuši vairāk nekā mēnesi. Pēc Bučas atbrīvošanas preses fotogrāfijas ar nošautajiem vīriešiem bija starp citām okupantu pastrādāto zvērību liecībām, ko ieraudzīja pasaule. Fotogrāfijas ar nošautajiem vīriešiem var redzēt arī šajā iepriekš publicētajā fotogalerijā.

NYT raksta, ka ēkas sienā un uz kāpnēm nošaušanas vietā redzami ložu atstāti caurumi. Tāpat atrastas 7,62 mm patronu čaulītes, kādas izmanto padomju ieročos. Ar pilnu NYT pētījumu var iepazīties šeit.

Pie nošaušanas vietas kamerās fiksētās Krievijas karavīri sejas.

Vēstīts, ka pēc Krievijas spēku padzīšanas no Bučas aprīļa sākumā atklājās okupantu pastrādāto zvērību apmēri. Bučā tika atrasti simtiem nogalinātu cilvēku līķi. Visā Kijivas apgabalā pēc iebrucēju atkāpšanās atrasts vairāk nekā 1000 līķu.

Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā ar raķešu apšaudēm, uzlidojumiem un sauszemes spēku ienākšanu sākās agrā 24. februāra rītā. Kā vienu no iebrukuma mērķiem Krievija sākotnēji minēja Ukrainas "denacifikāciju".

Okupanti Ukrainā cietuši smagus zaudējumus un tiek apsūdzēti apzinātā civiliedzīvotāju nogalināšanā, kā arī par citiem kara noziegumiem. Okupantu zvērības masveidā sāka nākt gaismā pēc tam, kad ukraiņi viņus padzina no Kijivas apkārtnes, piemēram, Bučas.

Krievijas attieksmi pret ukraiņiem, tostarp nogalinot un veidojot filtrācijas nometnes, raksturo šis "fašisma manifests", ko publicēja Kremļa propagandas ziņu aģentūra "RIA Novosti".

Kopumā karš Ukrainā turpinās kopš 2014. gada, kad Krievija okupēja Krimas pussalu un aizsāka karu Ukrainas austrumos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!