Foto: Reuters/Scanpix



ASV prezidents Baraks Obama trešdien aicināja atbrīvot trīs Kataras telekompānijas "Al-Jazeera" žurnālistus, tostarp Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pēteri Gresti , kuriem Ēģiptē piespriests cietumsods par neslavas celšanu valstij.

Runājot ASV un Āfrikas samita noslēgumā, Obama teica, ka Savienotās Valstis uzstāj uz žurnālistu tiesībam veikt sava amata pienākumus, kas ir būtisks pilsoniskas sabiedrības elements.

"Konkrētajā jautājumā par "Al Jazeera" žurnālistiem mēs esam skaidri izteikušies gan publiski, gan privāti, ka viņi ir jāatbrīvo," ASV prezidents paziņoja preses konferencē.

Telekanāla "Al Jazeera English" korespondents Greste, "Al Jazeera English" Kairas biroja vadītājs Ēģiptes un Kanādas dubultpilsonis Mohameds Fadels Fahmi un Ēģiptes  pilsonis producents Bahers Mohameds jūnijā tika atzīti par vainīgiem aizliegtās islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" atbalstīšanā un melīgu ziņu izplatīšanā par Ēģiptes  atrašanos uz "pilsoņkara" sliekšņa. 

Grestem un Fahmi 23.jūnijā tika piespriests septiņu gadu cietumsods, bet Mohamedam - divi cietumsodi ar septiņu un trīs gadu termiņiem, tātad kopā desmit gadi. Trīs gadu cietumsods Mohamedam piespriests par neatļautu munīcijas glabāšanu, lai gan, pēc "Al Jazeera" sniegtās informācijas,  šī apsūdzība viņam izvirzīta tāpēc, ka pie viņa atrasta patronas čaulīte, kuru viņš paņēmis protestu vietā kā suvenīru.

Deviņiem apsūdzētajiem, tostarp trīs ārzemju žurnālistiem, kuri tika tiesāti aizmuguriski - diviem Lielbritānijas pilsoņiem un Nīderlandes pilsonei, piespriests desmit gadu cietumsods, bet divi apsūdzētie attaisnoti.

"Pats sātans viņus vadīja izmantot žurnālistiku un virzīt to uz darbībām pret šo valsti," savu spriedumu pamatoja tiesa.

Pēteris Greste pārsūdz viņam piespriesto sodu.

Grestes  un viņa kolēģu Fahmi un Mohameda notiesāšana ir izraisījusi starptautisku rezonansi, sevišķi mediju tiesību aizstāvju organizācijās, kuras uzsver, ka šie trīs žurnālisti tikai ziņoja par notikumiem un viņiem izvirzītas apsūdzības terorismā netika pierādītas tiesā.

Ēģiptes prezidents Abdelfatahs al Sisi ir noraidījis ASV un citu Rietumvalstu aicinājumus apžēlot Gresti, Fahmi un Mohamedu vai samazināt viņiem piespriestos sodus. Sisi jūlija sākumā gan atzina, ka šis tiesas spriedums radījis "ļoti negatīvu efektu" uz valsts reputāciju un ka   Gresti  pēc aizturēšanas būtu vajadzējis izraidīt, nevis tiesāt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!