ASV prezidents Baraks Obama otrdien nāca klajā ar aicinājumu ievērojami pārskatīt kriminālsodu sistēmu, tostarp piešķirot ieslodzītajiem balsstiesības, ierobežojot vieninieku kameru izmantošanu un atsakoties no negrozāmu sodu piespriešanas.

Galvenais Obamas mērķis ir samazināt ieslodzīto skaitu ASV.

Viņš norādīja, ka šobrīd ASV cietumos atrodas tikpat cilvēku, cik 35 Eiropas valstīs kopā, piebilstot, ka aiz restēm par nevardarbīgiem noziegumiem nonāk neproporcionāli liels skaits melnādaino un Latīņamerikas izcelsmes amerikāņu.

"Mūsu kriminālsodu sistēma nav tik saprātīga, kādai tai vajadzētu būt. Tā mums nodod tādu drošību, kā vajadzētu. Tā nav tik taisnīga, kādai tai vajadzētu būt. Masveida ieslodzījumi padara mūsu valsti sliktāku," uzsvēra prezidents.

"Ir daļa ļaužu, kam jābūt cietumā," atzina Baltā nama saimnieks, taču piebilda, ka daudzos gadījumos sods neatbilst nozieguma smagumam.

"Ja jūs esam zema ranga narkotiku tirgotājs vai pārkāpjat atbrīvošanas nosacījumus, jūs kaut ko esat sabiedrībai parādā, taču ne 20 gadus" cietumā, norādīja Obama.

Viņš pavēstīja, ka uzdevis izvērtēt vieninieka kameru pielietošanas praksi, kā arī solīja atbalstīt atteikšanos no likumā noteiktajiem minimālajiem soda mēriem par nevardarbīgajiem noziegumiem.

Auditorija, kas pārstāvēja Nacionālo Krāsaino pilsoņu atbalsta savienību, Obamas teikto uzņēma ar aplausiem.

Prezidents norādīja, ka pastāv zināmas cerības uz iespējamo vienošanos starp republikāņiem un demokrātiem, ko par atsevišķām reformām būtu iespējams panākt jau šogad.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!