Foto: Reuters/Scanpix
Ievērojot seno tradīciju, ASV prezidents Baraks Obama trešdien apžēlojis Pateicības dienas pusdienām uz Balto namu atsūtītos tītarus.

"Prezidenta birojs (..) nes sev līdzi daudzus bijību iedvesošus un svinīgus pienākumus - šis nav viens no tiem," apžēlojot tītarus, pajokoja Obama.

"Ar man uzticētajām pilnvarām (..) jūt tiekat pilnībā atbrīvoti no dzērveņu mērces un piebāšanas," paziņoja prezidents, klātesot abām viņa meitām - Malijai un Sašai.

Sociālajā tīklā "Facebook" un tviterī veiktajā aptaujā cīņā par apžēlošanu uzvarēja 17 kilogramus smagais Popkorns, bet prezidents apžēloja arī otru putnu.

Līdz ar to abiem tītariem - Popkornam un Karmelam - izdosies izvairīties no miesnieka naža, tā vietā viņi tiks nogādāti Virdžīnijā, kur līdz sava mūža beigām dzīvos Džordža Vašingtona muižā.

Pateicības diena jeb ražas svētki ASV tiek svinēti novembra ceturtajā ceturtdienā, pieminot pirmo Amerikas kontinenta kolonistu izdzīvošanu, pateicoties vietējo indiāņu cilšu palīdzībai, kas iemācīja badu cietušajiem iebraucējiem audzēt kukurūzu un medīt tītarus.

Pateicības dienas tītaru ikgadējo apžēlošanas tradīciju 1947.gadā aizsāka ASV prezidents Harijs Trumens, tomēr šīs tradīcijas saknes atrodamas jau 19.gadsimtā Ābrahama Linkolna prezidentūras laikā, - 1863.gadā prezidenta dēls Tads ieskrēja kabineta apspriedes laikā, lūdzot savam tēvam apžēlot Baltajam namam nosūtīto tītaru Džeku, un tēvs viņa lūgumu izpildīja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!