Foto: Reuters/Scanpix
ASV prezidents Baraks Obama paziņojis, ka apžēlo Bredliju Meningu jeb Čelsiju Meningu par slepenu dokumentu nodošanu interneta vietnei "WikiLeaks", otrdien vēsta britu raidsabiedrību BBC.

29 gadus vecais ASV karavīrs Menings, kurš mainīja dzimumu un kļuva par Čelsiju Meningu, tiks atbrīvots šī gada 17. maijā, lai gan viņam sākotnēji tika piešķirts cietumsods līdz 2045. gadam.

Tāpat Obama paziņojis, ka apžēlo arī Apvienotās štābu priekšnieku padomes vicepriekšsēdētāju - ģenerāli Džeimsu Kārtraitu, kurš sniedzas nepatiesas atbildes federālajiem izmeklētājiem 2012. gadā.

Vēstīts, ka 2013. gada augustā informācijas nopludinātājs Menings pauda nožēlu par ASV nodarīto kaitējumu.

"Es nožēloju, ka mana rīcība kaitēja cilvēkiem. Es nožēloju, ka tā kaitēja Savienotajām Valstīm," paziņojumā tiesā pauda 25 gadus vecais ierindnieks.

Vīrietis skaidroja, ka kļūdaini uzskatījis, ka ar savu rīcību var "padarīt pasauli labāku".

Meninga apsūdzībā tika uzsvērts, cik lielu kaitējumu ASV diplomātiskajām attiecībām un militāristu saskarsmei ar afgāņu civiliedzīvotājiem ir nodarījušas "WikiLeaks" publikācijas.

Tikmēr "WikiLeaks" 2013. gada augustā paziņoja, ka Menings ir bijis spiests atvainoties valdībai, cerībā samazināt cietumsodu.

Pirms Meninga atvainošanās armijas psihiatrs Deivids Moltons liecināja, ka dokumentu nopludināšanas laikā Menings juties draugu un ģimenes pamests. Tāpat karavīrs vēlējies kļūt par sievieti – viņam bijuši "dzimuma identitātes traucējumi", atklāja psihiatrs.

Jau ziņots, ka 2013. gada jūlijā tiesa Meningu atzina par vainīgu spiegošanā, zādzībā un citos pārkāpumos, par ko karavīram draud līdz pat 90 gadu cietumsods.

Menings bija atzinis, ka vietnei "WikiLeaks" 2010. gadā nodevis simtiem tūkstošus kaujas ziņojumu un diplomātiskās sarakstes dokumentu. Savu rīcību viņš skaidroja ar vēlmi rosināt atklātu sabiedrības diskusiju par ASV ārpolitiku un militāro darbību.

ASV izlūkdienesta analītiķi Meningu apcietināja 2010. gada jūlijā, kad viņš dienēja Irākā. Varas iestādēm bija radušās aizdomas, ka karavīrs nopludina slepenu informāciju Džuliana Asanža dibinātajai interneta vietnei "WikiLeaks".

Raksts tiks papildināts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!