Foto: AFI
ASV izlūkdienesta rīcībā vairākas nedēļas bija informācija par Nigērijas pilsoni, kurš apsūdzēts par lidmašīnas spridzināšanas mēģinājumu, taču specdienesti nav veikuši nekādus pretpasākumus, otrdien paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Raidorganizācija BBC ziņo, ka viņš nodēvējis šo incidentu par valsts aizsardzības "sistēmas kļūmi" un atzinis, ka "tas ir pilnīgi nepieņemami".

Preses konferencē Havaju salās Obama informējis, ka ziņas par aizdomās turēto nigērieti Umaru Faruku Abdulmutallabu nav nonākušas atbildīgo iestāžu rīcībā, tāpēc viņam bija iespēja iekļūt lidmašīnā, kas lidoja no Amsterdamas Nīderlandē uz Detroitu ASV.

Jau iepriekš Obama paziņoja, ka viņa administrācija darīs visu iespējamo, lai atrastu lidmašīnas spridzināšanas mēģinājuma organizētājus.

Jau vēstīts, ka Abdulmutallabs sestdien neilgi pirms nosēšanās mēģināja iedarbināt spridzekli lidmašīnā, kas atradās ceļā no Nīderlandes uz Detroitu ASV. Tomēr iecerētais sprādziens nenotika un lidmašīnas pasažieri un apkalpe aizdomās turēto sagūstīja. Incidentā smagi apdega pats spridzinātājs, bet daži pasažieri guva nelielas traumas cīņā ar viņu un cenšoties apdzēst liesmas.

Lidmašīnā atradās 278 pasažieri un 11 apkalpes locekļi.

Incidenta izmeklēšana notiek ASV, Nigērijā, Lielbritānijā un Nīderlandē. ASV un vairākas citas valstis ieviesušas pastiprinātu drošības kontroli lidostās. Piemēram, lidojumos no Kanādas uz ASV stundu pirms nosēšanās pasažieriem nebūs iespējams pārvietoties un lietot rokas bagāžu, savukārt citviet veic papildus drošības pārbaudes un ierobežo līdzņemamās bagāžas apjomu.

Pēc incidenta noskaidrojās, ka Abdulmutallabs ir bagātas Nigērijas baņķieru ģimenes atvase, un viņa tēvs jau iepriekš brīdinājis gan Nigērijas, gan ASV varas iestādes par sava dēla radikālajiem reliģiskajiem uzskatiem. Tomēr jaunais vīrietis netika iekļauts to personu sarakstā, kurām liegta ieceļošana ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!