Foto: AFI
Joprojām ir daudz darba pie ASV un musulmaņu attiecību uzlabošanas, trešdien norādīja Savienoto Valstu prezidents Baraks Obama, atzīstot grūtības pielikt punktu "gadiem ilgušajai neuzticībai".

Ar šādu paziņojumu Obama nācis klajā, noslēdzot savu vizīti Indonēzijā.

Pirms 17 mēnešiem Obama uzstājās ar uzrunu Kairā, izziņojot "jaunu sākumu" ASV un islāmticīgo attiecībās pēc 2001.gada 11.septembra teroraktiem.

Taču kopš tā laika spriedze joprojām nav mazinājusies - "Al Qaeda" cenšas sarīkot uzbrukumus, nav panākts vērā ņemams progress izraēliešu un palestīniešu konfliktā, bet amerikāņu karavīri dislocēti Irākā un Afganistānā.

Arī uzticība Obamam daudzās musulmaņu valstīs ir sarukusi.

"17 aizvadītajos mēnešos ir sasniegts zināms progress, taču darāmā vēl ir daudz," atzīst Baltā nama saimnieks.

Lai gan "neviena runa nespēj izskaust gadiem ilgu neuzticību," viņš tomēr solīja, ka, "neraugoties uz šķēršļiem, ASV joprojām ir uzticīgas cilvēku progresam. Tā ir mūsu būtība. To mēs esam darījuši. To mēs turpināsim darīt."

Kā jau ziņots, pievērošoties Tuvo Austrumu jautājumam, Obama norādīja, ka pastāv "milzīgi šķēršļi" izraēliešu un palestīniešu miera procesā. "Taču nedrīkst būt šaubām - mēs pieliksim visas pūles, strādājot pie iznākuma, kas ir taisnīgs, un kas ir visu iesaistīto pušu interesēs: divas valsts, Izraēla un Palestīna, kas dzīvo blakus mierā un drošībā."

Indonēzija ir otrā pietura Obamas Āzijas tūrē, kuras ietvaros līdz 15.novembrim viņš iecerējis apmeklēt četras valstis.

Augstais viesis jau noslēdzis vizīti Indijā, bet tālāk dosies uz Dienvidkoreju, kur piedalīsies G20 valstu līderu samitā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!