ASV prezidents Baraks Obama savā pēdējā oficiālajā vizītē Berlīnē mudinājis savu pēcteci Donaldu Trumpu iestāties pret Krieviju, ja tās piekoptā politika un rīcība atšķiras no ASV "vērtībām un starptautiskajām normām", vēstī britu raidsabiedrība BBC.

Savā uzrunā Berlīnē Obama paudis cerību, ka viņa pēctecis "vienkārši neizvēlēsies reālpolitikas pieeju" attiecībā uz Krieviju. Vienlaikus Obama apstiprinājis, ka ASV paliks NATO aliansē.

Uzstājoties pēc sarunām ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli, Obama norādīja, ka abas valstis ir tuvas sabiedrotās, un uzsvēra vajadzību turpināt ciešo sadarbību starp savām valstīm, kā arī starp ASV un Eiropas Savienību. Abas augstās amatpersonas slavēja viena otra vadību, bet Obama īpaši godināja Merkeles "pamatvērtības, integritāti, patiesumu un smalkjūtību".

ASV prezidents pauda cerību, ka Tramps veidos konstruktīvas attiecības ar Krieviju, atrodot jomas, kurās valstis var sadarboties ar Krieviju un kurās abu valstu vērtības un intereses ir vienādas. Tāpat Obama sacīja, ka cer, ka Tramps ir gatavs stāties pretī Krievijai, ja tās vērtības atšķirsies no ASV vērtībām un starptautiskajām normām.

Kā vēstī raidsabiedrība CNN, Obama ir brīdinājis Trampu par tādiem jautājumiem kā Ukraina un Sīrija, kā arī minēja, ka Tramps, veicot darījumus ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, varētu kaitēt amerikāņiem.

Šī ir pēdējā Obamas vizīte Berlīnē kā ASV prezidentam. Pirmo reizi oficiālā vizītē Berlīnē Obama viesojās 2008. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!