Foto: AP/Scanpix
Krievijas lēmums sūtīt uz Sīriju militāros padomniekus un bruņojumu ir neveiksmei nolemta stratēģija, paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Pēc viņa teiktā, Maskavas lēmums pastiprināt savu militāro klātbūtni Sīrijā liecina par to, ka Kremlis ir nolēmis "iet uz visu banku", lai noturētu Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīmu.

Kā norādīja Obama, Krievijas rīcība, pēdējo nedēļu laikā sūtot karakuģus, bruņutransportierus un jūras kājniekus, liecina par to, ka Asads ir nobažījies par varas zaudēšanu.

"Viņu šobrīd īstenotā stratēģija, liekot visu banku uz Asadu, manuprāt, ir liela kļūda," pavēstīja Obama. "Mēs sazināsimies ar Krieviju un darīsim viņiem zināmu, ka nevar spēlēt uz visu banku uz stratēģiju, kas ir nolemta neveiksmei."

Pēc Obamas teiktā, Krievijas gājienam nebūs ietekmes uz Savienoto Valstu "pamata misijas" cīnīties ar džihādistu grupējumu "Islāma valsts", tomēr piebilda, ka "tas var mums liegt nonākt pie politiska risinājuma".

Trešdien Krievijas Ārlietu ministrija paziņoja, Sīrijā atrodas Krievijas militārie eksperti. Viņi asistē Krievijas bruņojuma piegādēm Sīrijai, sacīja Krievijas Ārlietu ministrijas preses sekretāre Marija Zaharova.

Sīrija ir viena no Krievijas tuvākajām sabiedrotajām Tuvajos Austrumos. Maskava pēdējās nedēļās cenšas ieņemt aktīvāku starpnieka lomu attiecībā uz Sīrijas pilsoņkaru un starptautiskajiem centieniem cīnīties pret "Islāma valsti", kas kontrolē prāvas teritorijas Sīrijā un Irākā.

Sīrijā kopš 2011. gada notiek pilsoņkarš, kurā pret valdību cīnās sašķeltās bruņotās opozīcijas grupējumi un ekstrēmistu organizācijas, tādas kā "Islāma valsts" un ar "Al Qaeda" saistītā "Al Nusra". Atbilstoši ANO datiem kopš karadarbības sākuma Sīrijā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 240 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!