Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama piektdien brīdinājis Sīriju, ka ķīmisko ieroču lietošana "mainīs spēli".

Dienu pēc tam, kad ASV un Lielbritānijas amatpersonas pavēstīja, ka viņu rīcībā nonākuši pierādījumi, ka Sīrijā, iespējams, tikuši pielietoti ķīmiskie ieroči, Obama pavēstīja, ka ASV ir jārīkojas rūpīgi un skaidri jānosaka, vai, kā un kad šādi ieroči ir lietoti.

Obama norādīja, ka jaunākās ziņas tiks izmeklētas ASV un starptautiskā līmenī.

Obama atkārtoti paziņoja, ka ķīmisko ieroču izmantošana "mainīs spēli".

Vašingtona iepriekš brīdinājusi, ka ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā tiktu uzskatīta par "sarkanās līnijas" pārkāpšanu un varētu izraisīt militāru reakciju.

Ar paziņojumu, ka Sīrijas režīms varētu būt pielietojis ķīmiskos ieročus, ceturtdien klajā nāca.Savienoto Valstu aizsardzības ministrs Čaks Heigels un Lielbritānijas Ārlietu ministrija.

Heigels, atsaucoties uz ASV izlūkdienestu sniegto informāciju, norādīja, ka Sīrijas režīma spēki nelielos apmēros, iespējams, izmantojuši ķīmiskos ieročus.

Ministrs atklāja, ka Baltais nams nosūtījis vēstuli vairākiem Kongresa locekļiem, norādot, ka "ASV izlūkdienesti ar zināmu pārliecību secina, ka Sīrijas režīms nelielā apmērā izmantojis ķīmiskos ieročus".

Kā pavēstīja augsta ranga ASV administrācijas amatpersona, ja tika apstiprināts, ka Sīrijas režīms pret opozīcijas spēkiem pielietojis ķīmiskos ieročus, tiks "izskatītas visas iespējas".

Savukārt Lielbritānijas Ārlietu ministrija pavēstīja, ka Lielbritānijas rīcībā ir "ierobežoti, bet pārliecinoši" pierādījumi, kas apliecina ķīmisko ieroču pielietošanu Sīrijā.

"Mūsu rīcībā ir ierobežota, taču pārliecinoša informācija no dažādiem avotiem, kas liecina par ķīmisko ieroču, tostarp zarīna, izmantošanu Sīrijā," apstiprināja ministrijas pārstāvis. "Tas ir ārkārtīgi satraucoši. Ķīmisko ieroču izmantošana ir kara noziegums."

"Mēs esam informējuši par šīm ziņām sabiedrotos, partnerus un ANO, un mēs aktīvi strādājam, lai iegūtu pilnīgāku un sīkāku informāciju," piebilda ministrijas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!