Foto: AFP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama ceturtdien teica runu Demokrātu partijas konventā, piekrītot savai izvirzīšanai par Demokrātu partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām 6.novembrī, kurās viņa sāncensis būs Mits Romnijs no Republikāņu partijas.

"Katrā jautājumā jums būs jāizdara izvēle ne tikai starp diviem kandidātiem vai divām partijām. Tā būs izvēle starp diviem atšķirīgiem ceļiem Amerikai," sacīja Obama.

Obama atzina, ka viņa dotos solījumus pirms ievēlēšanas par prezidentu 2008.gadā ir smagi pārbaudījusi recesija un lēna ekonomikas atveseļošanās, bet aicināja vēlētājus ticēt, ka viņa vadībā ASV piedzīvos labākas dienas un notiks viņa solītās pārmaiņas ekonomikā.

"Šo cerību ir pārbaudījušas kara izmaksas un viena no smagākajām ekonomikas krīzēm vēsturē .. Tomēr zini, Amerika, ka mūsu problēmas var tikt atrisinātas. .. Ceļš, kuru mēs piedavājam, var būt grūtāks, bet tas ved uz labāku vietu. Un es lūdzu jūs izvēlēties šo nākotni," sacīja Obama.

"Es neapgalvošu, ka manis piedāvātais ceļš ir ātrs vai viegls. Es nekad to neesmu apgalvojis. Patiesība ir tāda, ka mums vajadzēs vairāk nekā dažus gadus, lai atrisinātu problēmas, kas ir uzkrājušās gadu desmitu laikā," teica Obama.

Obama savā runā arī apgalvoja, ka Romnijs nav gatavs starptautiskajai diplomātijai, jo jau ir aizvainojis ASV galveno sabiedroto Lielbritāniju.

"Jūs nevarat būt gatavs diplomātijai ar Pekinu, ja nespējat apmeklēt [Londonas] Olimpiskās spēles, neaizvainojot mūsu tuvāko sabiedroto," sacīja Obama. Romnijs, jūlijā apmeklējot Londonas Olimpiskās spēles, nāca klajā ar kritiskiem izteikumiem, liekot saprast, ka Lielbritānija nav pilnībā sagatavojusies tām.

"Jaunu draudu un izaicinājumu pasaulē jūs varat izvēlēties vadību, kas ir pārbaudīta," sacīja Obama.

"Pirms četriem gadiem es solīju izbeigt karu Irākā. Mēs to izdarījām. Es solīju koncentrēt uzmanību uz teroristiem, kuri mums uzbruka [2001.gada] 11.septembrī. Mēs to izdarījām. .. "Al-Qaeda" ir ceļā uz sakāvi, un Osama bin Ladens ir miris," sacīja Obama.

"Mans pretinieks un viņa kandidāts uz viceprezidenta amatu ir iesācēji ārpolitikā. .. Mans pretinieks sacīja, ka bija 'traģiski' izbeigt karu Irākā, un viņš nepateica, kā viņš izbeigtu karu Afganistānā. Es to pateicu, un es to izdarīšu," sacīja Obama.

Demokrātu partijas konvents notiek ASV Ziemeļkarolīnas štata Šarlotes pilsētā no otrdienas līdz ceturtdienai pēc vietējā laika. Bijušais ASV prezidents Bils Klintons trešdienas vakarā teica runu šajā konventā, nominējot Obamu par Demokrātu partijas kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām.

Konventa dalībnieki ar savām runām centās pārliecināt amerikāņu vēlētājus, ka Obama ir pelnījis tikt ievēlēts par prezidentu uz otru amata termiņu. Jaunākās sabiedriskās domas aptaujas rāda, ka Obamas popularitātes reitings ir tikai par vienu procentpunktu augstāks nekā Republikāņu partijas izvirzītajam prezidenta kandidātam Mitam Romnijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!