Foto: Reuters/Scanpix
Par spīti Ķīnas protestiem, ASV prezidents Baraks Obama sestdien Baltajā namā Vašingtonā tikās ar Tibetas budistu garīgo līderi dalailamu.

Pēc dalailamas palīgu teiktā, Obama dalailamu pieņēmis Baltā nama Karšu telpā. Tikšanās bija neoficiāla un notika bez žurnālistu klātbūtnes.

Pirms tikšanās Baltais nams izplatīja paziņojumu, kurā teikts, ka "šī tikšanās liecina par prezidenta spēcīgu atbalstu Tibetas unikālās reliģiskās, kultūras un lingvistiskās identitātes saglabāšanai un tibetiešu cilvēktiesību aizsardzībai". Paziņojumā uzsvērts, ka tikšanās laikā Obama paredzējis paziņot, ka joprojām atbalsta "dialogu starp dalailamas pārstāvjiem un Ķīnas valdību, lai atrisinātu domstarpības".

Kad tika paziņots, ka Obama tiksies ar dalailamu, Ķīnas Ārlietu ministrija brīdināja, ka šī tikšanās kaitēs Ķīnas un ASV attiecībām. Kopš stāšanās prezidnta amatā Obama ar dalailamu tiekas jau otro reizi. Arī iepriekšējo reizi 2010.gada februārī Obama tikās ar dalailamu Baltā nama Karšu telpā.

Dalailama ASV ieradās pirms 11 dienām, lai tiktos ar budisma interesentiem.

1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu dalailama bija spiests bēgt no Tibetas. Pēc bēgšanas viņš Dharamsalas pilsētā Indijā izveidoja Tibetas valdību trimdā. Dalailama uzsver, ka vēlas panākt Tibetas autonomiju, savukārt Ķīna apgalvo, ka viņš ir separātists, kas cīnās par pilnīgu Tibetas neatkarības atgūšanu, tādēļ nosoda dalailamas vizītes jebkurā pasaules valstī.

1989.gadā dalailama saņēma Nobela Miera prēmiju. 2009.gadā Nobela Miera prēmija tika piešķirta Obamam.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!