Foto: AFI
Lai panāktu mieru starp Izraēlu un palestīniešiem, Izraēlai ir jāatgriežas 1967.gada robežās, ceturtdien paziņoja ASV prezidents Baraks Obama, izklāstot Savienoto Valstu redzējumu par situāciju Tuvajos Austrumos.

Runā Valsts departamentā Obama sacīja, ka valstī, kurā valdītu miers, nav iespējams balstīt uz "pastāvīgu okupāciju". Tomēr tūlīt pēc Obamas runas Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu izplatīja paziņojumu, ka Izraēlai nav pieņemama atgriešanās 1967.gada robežās, kādas tās bija pirms tā dēvētā sešu dienu kara, kurā Izraēla okupēja Austrumjeruzālemi, Jordānas rietumkrastu un Gazas joslu.

Obama teica, ka Tuvajos Austrumos tautas nemieru rezultātā ir atkāpušies divi līderi, ar to domājot Ēģiptes un Tunisijas prezidentus, un uzsvēra, ka "var sekot vēl citi".

Pievēršoties situācijai Sīrijā, Obama sacīja, ka šīs valsts prezidentam Bašaram al Asadam ir vai nu jāīsteno reformas vai arī "jāpaiet nost no ceļa".

ASV prezidents arī solīja finanšu un ekonomisko palīdzību arābu valstīm, lai veicinātu to demokratizāciju, tostarp aptuveni viena miljarda ASV dolāru (pusmiljarda latu) parāda norakstīšanu Ēģiptei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!