Foto: AP/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama ar saviem Lielbritānijas un Francijas kolēģiem vienojies otrdien ANO pārbaudīt Krievijas ieceri, kas paredz nodot Sīrijas ķīmisko ieroču arsenālu starptautiskā uzraudzībā.

Sagaidāms, ka tiks apspriestas izredzes īstenot šo ieceri, paredzot saistības, kas būtu noteiktas ANO Drošības padomes rezolūcijā, skaidroja kāda vārdā neminēta Savienoto Valstu amatpersona.

Obama otrdien sazvanījies ar Francijas prezidentu Fransuā Olandu un Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu, vienojoties strādāt ar Krieviju un Ķīnu, lai pārbaudītu "Krievijas ierosinājuma dzīvotspēju".

"Šie centieni šodien sāksies Apvienotajās Nācijās, un tie ietvers diskusiju par iespējamās ANO Drošības padomes rezolūcijas elementiem," atklāja amatpersona.

Jau vēstīts, ka ASV valsts sekretārs Kerijs pirmdien paziņoja, ka Sīrijas prezidents Bašars al Asads varētu novērst ASV uzbrukumu, ja nākamajā nedēļā atteiktos no saviem ķīmisko ieroču krājumiem.

Drīz pēc tam ar aicinājumu nodot ķīmisko ieroču krājumus starptautiskai pārraudzībai pie Sīrijas vērsās Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs.

ASV varētu atlikt militāro triecienu Sīrijai, ja Damaskas ķīmisko ieroču arsenāls tiks nodots starptautiskai kontrolei, pirmdien sacīja Obama.

Atbildot uz telekanāla ABC žurnālistes jautājumu, vai plāns par uzbrukumu Sīrijai tiks atlikts, ja Sīrijas prezidents Asads nodos kontroli pār ķīmiskajiem ieročiem starptautiskajai uzraudzībai, Obama atbildēja: "Noteikti. Ja tas patiesībā notiks."

Krievijas plāns, kas paredz vienošanās panākšanu par Sīrijas ķīmisko ieroču iznīcināšanu, tādējādi apturot ASV uzbrukumu Sīrijai, varētu būt "nopietns izrāviens", sacīja Obama.

Tostarp ASV Senātā atlikts trešdien paredzētais balsojums par atļauju militāra uzbrukuma sākšanai pret Sīriju.

Krievijas mediji otrdien ziņo, ka Sīrija jau piekritusi Krievijas ierosinājumam par ķīmiskajiem ieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!