Foto: AFP/Scanpix

Ķīmisko ieroču pielietošana Sīrijā būtu "sarkanā līnija", kuru liktu mainīt domas par iejaukšanos ieilgušajā konfliktā, paziņojis ASV prezidents Baraks Obama.

Pagaidām nav dota pavēle par militāru iejaukšanos, bet " tam būs milzīgas sekas, ja mēs redzēsim  ķīmisko ieroču pārvietošanu un ķīmisko ieroču pielietošanu", raidsabiedrība BBC citē Obamas teikto.

"Sarkanā līnija mums ir, ja redzēsim visa ķīmisko ieroču arsenāla pārvietošanu vai lietošanu. Tas mainīs manus aprēķinus," uzsvēra Obama.

Bioloģisko vai ķīmisko ieroču pielietošana paplašinās konfliktu reģionā, uzskata ASV prezidents, norādot, ka tas uztrauc ASV un tās sabiedrotos reģionā, tai skaitā Izraēlu.

Sīrijai ir pasaulē ceturtais lielākais ķīmisko ieroču krājums, norāda BBC. Pagājušajā mēnesī Sīrijas valsts varas iestādes paziņoja, ka ķīmiskos ieročus izmantos tikai pret iebrucējiem no ārpuses, nevis pret savas valsts iedzīvotājiem.

Neapstiprinātas ziņas liecina, ka Sīrija pēdējā laikā ir pārvietojusi savus ķīmiskos ieročus. Tas radījis bažas, ka tie varētu tikt pielietoti nemieru apspiešanā

Vēstīts, ka Sīrijā jau kopš pagājušā gada marta turpinās sacelšanās pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas pārvērtusies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši Sīrijas cilvēktiesību aktīvistu datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!