Foto: Reuters/Scanpix

ASV prezidents Baraks Obama savā pēdējā uzrunā Apvienoto Nāciju organizācijā (ANO) šajā amatā kritizēja Krieviju par tās piekopto politiku pēdējā laikā, uzsverot, ka Krievija tagad cenšas atgūt kādreizējo savu varenību ar agresiju, vēsta BBC.

"Pasaulē, kurā ir aizgājis impēriju laiks, redzam, kā Krievija cenšas atgūt kādreizējo slavu ar spēku. Ja Krievija turpinās iejaukties kaimiņzemju lietās, tās pašas robežas kļūs vēl vājākas," teica Obama.

Krievijas armija veic militāro operāciju Sīrijā, kas ir viens no pasaules šī brīža "karstajiem" punktiem. Krievija 2014. gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014. gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Sīrijas gadījumā Obama uzskata, ka konfliktu iespējams atrisināt tikai diplomātiskā ceļā. "Neviens šeit negūs uzvaru, mums nāksies veikt smagu diplomātisko darbu, lai apturētu vardarbību un sniegtu palīdzību tiem, kuriem to vajag."

12. septembrī Sīrijā stājās spēkā pamiers, taču tas tika pārtraukts dienu pēc tam, kad Krievija apvainoja ASV vadītos spēkus uzlidojumos Sīrijas prezidenta Bašara Asada spēkiem. Savukārt 19. septembrī Sīrijas nemiernieku kontrolē esošās Alepo austrumdaļā aviotriecinu piedzīvoja humānās palīdzības kolonna. Nemierinieki apgalvo, ka uzbrukumu īstenojuši Asada spēki vai Krievijas armija, kas gan savu saistību ar to noliedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!