Foto: White House
ASV prezidents Barakas Obama piektdien lūdza parlamentu apstiprināt 60,4 miljardus ASV dolāru (32,5 miljardus latu) vētras "Sendija" ("Sandy") radīto postījumu novēršanai.

Kopumā valdība lūdz 60,4 miljardus dolāru no federālajiem līdzekļiem, lai segtu ar viesuļvētru "Sendija" saistītos zaudējumu novēršanu, atjaunošanu un atvieglošanu visos skartajos štatos," vēstulē Pārstāvju palātas spīkeram republikānim Džonam Bēneram rakstījis Baltā nama pārstāvis Džefrijs Zīnts, paskaidrojot, ka daļu zaudējumu segs apdrošinātāji, bet lielu daļu "Sendijas" nodarīto postījumu apdrošināšana neatmaksā.

"Sendija" 29.oktobrī sasniedza ASV ziemeļaustrumu piekrasti, nodarot postījumus galvenokārt Ņujorkas un Ņūdžersijas štatos un prasot vairāk nekā 110 cilvēku dzīvību. Vētra izraisīja bezprecedenta plūdus un plašus elektroapgādes pārtraukumus. Vētras dēļ uz vairākām dienām tika pārtraukta Ņujorkas metro satiksme, jo applūda metro tuneļi.

Plūdi un vējš izpostīja vai sabojāja simtiem tūkstošu māju, skolu un slimnīcu, kā arī radīja degvielas piegādes haosu, jo tika bojātas naftas pārstrādes rūpnīcas un degvielas uzpildes stacijas.

Novembra sākumā ASV ziemeļaustrumu piekrasti piemeklēja neparasti agra ziemas vētra ar sniegu un lietu, aizkavējot atkopšanos pēc "Sendijas".

Iepriekš tika vēstīts, ka Ņujorkas, Ņūdžersijas un Konektikutas štatos "Sendijas" nodarītie zaudējumi mērāmi 80 miljardos dolāru (43miljardos latu).

Baltā nama aplēses liecina, ka "Sendijas" radīto zaudējumu izmaksas ir trešās lielākās, ko radījusi vētra, aiz 2005.gada viesuļvētras "Katrīna" ("Katrina") un 1992.gada vētras "Endrjū" ("Andrew").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!